Składniki:
- ryby (szczupak, karp, okoń),
- papryka (czerwona, zielona, żółta),
- 2 pory,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- przyprawy (sól, pieprz czarny, lubczyk, pieprz ziołowy lub maggi w płynie, liść laurowy, ziele angielskie - co najmniej 15 kulek).
Sposób przygotowania:
Ryby filetujemy. Pozostałe po filetowaniu głowy i szkielety z płetwami należy włożyć do zimniej wody (z głów usunąć wcześniej skrzela), dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5-2 h.
Ugotowany wywar należy przecedzić przez drobne sito. Do wywaru dodać pokrojone w „zapałkę” warzywa - z wyjątkiem pora, którego kroimy w talarki. Dodać również filetowane ryby pokrojone w paski.
Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub limonki (połowa). Doprawiamy do smaku pieprzem i lubczykiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?