Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pyzy z kaczką w nowoczesnej odsłonie (gmina Oborniki)

red
Pyzy z kaczką w nowoczesnej odsłonie
Pyzy z kaczką w nowoczesnej odsłonie archiwum

Składniki:
I. Pyzy

  • 50 dag mąki,
  • 5 dag masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 2 jaja,
  • 2 żółtka, szklanka mleka.

II. Kacze udka:

  • 4 kacze udka,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • 100 ml czerwonego wina.

III. Sos wiśniowy:

  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 150 g mrożonych wiśni,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 50 g zmrożonego masła .

IV. Kapusta modra:

  • 400 g czerwonej kapusty,
  • 100 g prażonych jabłek,
  • 20 ml jabłkowego octu winnego,
  • 50 g miodu naturalnego,
  • kilka goździków,
  • 150 ml soku jabłkowego.

Sposób przygotowania:

Pyzy: Z mleka, drożdży, cukru i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Jaja ubić z solą, tłuszcz roztopić, wszystko wyrobić, zostawić do wyrośnięcia, rozwałkować na grubość 2cm. Wykrawać szklanką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Gotujemy na parze od 5 do 7 minut.

Kacze udka posolić, natrzeć majerankiem i popieprzyć, odstawić na co najmniej 1 godzinę. Smażyć, najpierw skórą do dołu, z obu stron przez ok. 10-15 minut, aż tłuszczyk się wytopi, a skórka zbrązowieje. Przełożyć udka do garnka. Przesmażyć cebulę na wytopionym tłuszczu, dodać do kaczki, podlać wodą lub czerwonym winem. Dusić na małym ogniu przez ok. 2 godziny do miękkości. Mięso oddzielić od kości i pokroić.

Sos: Do nagrzanego garnka wsypujemy cukier, upalamy go na jasny karmel, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i laskę cynamonu. Dorzucamy 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, mrożone wiśnie bez pestek, zalewamy czerwonym winem. Gotujemy, a kiedy sos zredukuje się do połowy objętości, zaciągamy go zmrożonym masłem. Dokładnie mieszamy aż sos stanie się jedwabisty.

Kapusta modra: Drobno poszatkować kapustę, przełożyć do garnka i zalać sokiem jabłkowym. Kapustę gotować przez 20 minut, aż odparuje 3/4 soku jabłkowego, a kapusta będzie miękka. Po 10 minutach gotowania dodać goździki, miód. Na koniec wlać ocet winny i dodać prażone jabłko. Całość wymieszać i gotować 2-3 minuty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski