Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Plyndze dziadunia (gmina Suchy Las)

red
Plyndze dziadunia (gmina Suchy Las)
Plyndze dziadunia (gmina Suchy Las) archiwum

Składniki:

  • 1 kg pyrów,
  • 2 jajka,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1-2 łyżki mąki pszennej,
  • około 200 gr boczku wędzonego,
  • sól pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Pyry obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, cebulę również zetrzeć - odsączyć skrobię, dodać jajka i mąkę, sól do smaku. Całość wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzanym oleju i smażyć do lekkiego zbrązowienia i chrupkości.

Sos: Boczek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć, następnie zalać śmietaną i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia. Nie dosalać (smak uzyskamy z wędzonego boczku), w razie potrzeby przyprawić pieprzem do smaku.

Plyndze układać na talerzu i polać sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski