Składniki:
- 1 kg pyrów,
- 2 jajka,
- 1/2 małej cebuli,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- około 200 gr boczku wędzonego,
- sól pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pyry obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, cebulę również zetrzeć - odsączyć skrobię, dodać jajka i mąkę, sól do smaku. Całość wymieszać, kłaść łyżką na rozgrzanym oleju i smażyć do lekkiego zbrązowienia i chrupkości.
Sos: Boczek pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć, następnie zalać śmietaną i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia. Nie dosalać (smak uzyskamy z wędzonego boczku), w razie potrzeby przyprawić pieprzem do smaku.
Plyndze układać na talerzu i polać sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?