Składniki na ciasto:
- 0,5 kostki margaryny,
- 1 jajko (całe),
- 3 żółtka,
- 0,5 litra gorącej wody,
- 0,5 łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 0,5 kg pieczarek,
- 50 g grzybów suszonych,
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania farszu:
Suszone grzyby namaczamy, siekamy, następnie przesmażamy z cebulką na oleju. Podobnie robimy z pieczarkami. Kapustę siekamy, podgotowujemy, dodajemy grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem jeszcze podsmażamy w celu odparowania nadmiaru wody.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Do jednej wbijamy jajka i sól. W drugiej siekamy margarynę, zalewamy gorącą wodą. Po przestudzeniu zagniatamy obie części. Ciasto wyrabiamy na jednolitą plastyczna masę. Następnie ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty (wielkość wg uznania) nakładamy farsz, sklejamy. Powstanie trójkąt, którego dwa rogi sklejamy ze sobą na zakładkę. Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?