Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pączki od serca (gmina Miasteczko Krajeńskie)

red

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 1 kostka drożdży - 100g,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka całe,
  • 3 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka octu,
  • powidła do nadziania,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • cukier puder do lukrowania.

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, odrobinę soli oraz wlać 1 łyżkę octu. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru, mąki i mleka- pozostawić do wyrośnięcia. Mleko wlać do garnka, zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i margarynę, wymieszać. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i żółtka.

Do jajek wlewamy gorące mleko z cukrem i tłuszczem, stale mieszając. Następnie masę i wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, porcjujemy je na ok. 40 szt. Układamy wykulane pączki na płótnie i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Usmażone pączki wykładamy na blachę (można wyłożyć ją ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu). Lekko przestudzonego pączka nadziewamy i smarujemy lukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski