Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owieczki w runie leśnym (gmina Suchy Las)

red
Owieczki w runie leśnym (gmina Suchy Las)
Owieczki w runie leśnym (gmina Suchy Las) archiwum

Składniki:

  • 3 kg udźca baraniego bez kości.

Marynata:

  • 0,5 litra wody,
  • 0,5 octu winnego,
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 200g suszonych grzybów,
  • sok z cytryny,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 18 suszonych jagód jałowca,
  • żurawina,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 3 łyżeczki suszonego,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól.

Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć solą i ułożyć w garnku. Zagotować wodę, wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalać mięso wystudzoną marynatą i odstawić je w chłodne i ciemne miejsce co najmniej na 3 dni. Dwa razy dziennie mięso należy odwracać. Następnie mięso podzielić na dwie połowy i umieścić w wędzarni (temp. 55-60 st. ) na około 3 godz. Po wychłodzeniu uwędzonych części udźca jedną przygotować do pieczenia, a drugą do gotowania.

Część pieczona:
Podsmażyć w brytfannie na silnie rozgrzanym tłuszczu i wstawić do piekarnika na 200 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia podlewać utworzonym sosem i skrapiać wodą. Piec ok. 1 godz. (dodać cebulę i ząbek czosnku).

Sos do pieczonej owieczki:
Do sosu z pieczenia mięsa dodać namoczone i pokrojone w kostkę grzyby suszone (można dołożyć grzyby, które to były moczone w bejcy), zaciągnąć mąką, a przed podaniem dołożyć zieloną pietruszkę.

Część gotowana:
Do wywaru z warzyw włożyć drugą część wędzoną i gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu.

Podając na stół, przekładać mięsa na przemian gotowane i pieczone.

Po wychłodzeniu uwędzonych części udźca jedną przygotować do pieczenia, a drugą do gotowania.

Część pieczona:
Podsmażyć w brytfannie na silnie rozgrzanym tłuszczu i wstawić do piekarnika na 200 st. W czasie pieczenia podlewać utworzonym sosem i skrapiać wodą. Piec ok. 1 godz. ( dodać cebulę i ząbek czosnku).

Sos do pieczonej owieczki:
Do sosu z pieczenia mięsa dodać namoczone i pokrojone w kostkę grzyby suszone (można dołożyć grzyby, które to były moczone w bejcy), zaciągnąć mąką, a przed podaniem dołożyć zieloną pietruszkę.

Część gotowana:
Do wywaru z warzyw włożyć drugą część wędzoną i gotować ok. 1h na małym ogniu.

Podając na stół, przekładać mięsa na przemian gotowane i pieczone.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski