Składniki:
- 3 kg udźca baraniego bez kości.
Marynata:
- 0,5 litra wody,
- 0,5 octu winnego,
- 3 szklanki białego wytrawnego wina,
- 200g suszonych grzybów,
- sok z cytryny,
- 10 ziaren pieprzu,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 18 suszonych jagód jałowca,
- żurawina,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 3 łyżeczki suszonego,
- łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka oleju,
- sól.
Sposób przygotowania:
Mięso natrzeć solą i ułożyć w garnku. Zagotować wodę, wino z sokiem z cytryny i przyprawami. Zalać mięso wystudzoną marynatą i odstawić je w chłodne i ciemne miejsce co najmniej na 3 dni. Dwa razy dziennie mięso należy odwracać. Następnie mięso podzielić na dwie połowy i umieścić w wędzarni (temp. 55-60 st. ) na około 3 godz. Po wychłodzeniu uwędzonych części udźca jedną przygotować do pieczenia, a drugą do gotowania.
Część pieczona:
Podsmażyć w brytfannie na silnie rozgrzanym tłuszczu i wstawić do piekarnika na 200 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia podlewać utworzonym sosem i skrapiać wodą. Piec ok. 1 godz. (dodać cebulę i ząbek czosnku).
Sos do pieczonej owieczki:
Do sosu z pieczenia mięsa dodać namoczone i pokrojone w kostkę grzyby suszone (można dołożyć grzyby, które to były moczone w bejcy), zaciągnąć mąką, a przed podaniem dołożyć zieloną pietruszkę.
Część gotowana:
Do wywaru z warzyw włożyć drugą część wędzoną i gotować ok. 1 godzinę na małym ogniu.
Podając na stół, przekładać mięsa na przemian gotowane i pieczone.
Po wychłodzeniu uwędzonych części udźca jedną przygotować do pieczenia, a drugą do gotowania.
Część pieczona:
Podsmażyć w brytfannie na silnie rozgrzanym tłuszczu i wstawić do piekarnika na 200 st. W czasie pieczenia podlewać utworzonym sosem i skrapiać wodą. Piec ok. 1 godz. ( dodać cebulę i ząbek czosnku).
Sos do pieczonej owieczki:
Do sosu z pieczenia mięsa dodać namoczone i pokrojone w kostkę grzyby suszone (można dołożyć grzyby, które to były moczone w bejcy), zaciągnąć mąką, a przed podaniem dołożyć zieloną pietruszkę.
Część gotowana:
Do wywaru z warzyw włożyć drugą część wędzoną i gotować ok. 1h na małym ogniu.
Podając na stół, przekładać mięsa na przemian gotowane i pieczone.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?