Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron w sosie szpinakowo-brokułowym (gmina Miasteczko Krajeńskie)

red
Makaron w sosie szpinakowo-brokułowym (gmina Miasteczko Krajeńskie)
Makaron w sosie szpinakowo-brokułowym (gmina Miasteczko Krajeńskie) archiwum

Składniki:

  • 300 g brokułów,
  • 300 g szpinaku mrożonego,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 100 gram sera typu feta,
  • sól,
  • pieprz.
  • 1 jajo,
  • 200 g mąki pszennej,
  • woda.

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sito, dodać wodę, jajo, sól oraz szpinak, zagnieść ciasto. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażać przez chwilę na łyżce oleju rzepakowego. Następnie dodać szpinak i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Zawartość patelni zmiksować wraz z brokułami na gładki sos z dodatkiem kwaśnej śmietany. Na koniec doprawić całość do smaku i wymieszać z makaronem ugotowanym w lekko osolonej wodzie. Danie udekorować kostkami fety.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski