Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaczka w żurawinie (gmina Suchy Las)

red
Kaczka w żurawinie (gmina Suchy Las)
Kaczka w żurawinie (gmina Suchy Las) archiwum

Składniki:

  • 10 piersi z kaczki.

Składniki na marynatę:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli,
  • 2 główki czosnku,
  • rozmaryn,
  • wino czerwone półwytrawne,
  • słoiczek czarnej porzeczki,
  • słoiczek żurawiny.

Sposób przygotowania:
Piersi zamarynować i pozostawić w lodówce na 5 dni, codziennie je odwracając, aby marynata dotarła równo do każdej piersi. Po 5 dniach wyjąć z marynaty i ponacinać skórkę, aby podczas smażenia wytopić tłuszcz. Po usmażeniu układać piersi na blaszce i włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Pozostawić jeszcze na 10 minut do odparowania. Z marynaty przygotować sos, dodając masełko i całość blendując. Po ułożeniu na półmisku całość polać sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski