Składniki:
- 10 piersi z kaczki.
Składniki na marynatę:
- 0,5 kg czerwonej cebuli,
- 2 główki czosnku,
- rozmaryn,
- wino czerwone półwytrawne,
- słoiczek czarnej porzeczki,
- słoiczek żurawiny.
Sposób przygotowania:
Piersi zamarynować i pozostawić w lodówce na 5 dni, codziennie je odwracając, aby marynata dotarła równo do każdej piersi. Po 5 dniach wyjąć z marynaty i ponacinać skórkę, aby podczas smażenia wytopić tłuszcz. Po usmażeniu układać piersi na blaszce i włożyć do piekarnika o temp. 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Pozostawić jeszcze na 10 minut do odparowania. Z marynaty przygotować sos, dodając masełko i całość blendując. Po ułożeniu na półmisku całość polać sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?