Spód migdałowo-słonecznikowy:
- 1 szklanka słonecznika,
- 1 szklanka migdałów,
- 0,5 szklanki daktyli namoczonych w ciepłej wodzie,
- szczypta soli morskiej.
Krem jaglany:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej),
- 3 szklanki mleka migdałowego,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- szczypta wanilii,
- sok z pomarańczy,
- skórka z pomarańczy,
- szczypta soli,
- 2 szklanki malin,
- 0,5 tabliczki czekolady (gorzkiej).
Do ozdoby:
- maliny,
- borówki,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj na mleku (na małym ogniu), pod koniec dodaj masło, miód, sok z pomarańczy wraz ze skórką, szczyptą soli i wanilią. Gotową masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj rozpuszczoną czekoladę, do drugiej - maliny.
Wstaw obydwie masy do lodówki na 30 minut. Do blendera wsyp migdały, pestki słonecznika i daktyle, zmiksuj na kleistą masę (w razie potrzeby dodając odrobinę wody). Wyłóż na spód naczynia. Następnie ułóż warstwami pozostałe masy i udekoruj deser owocami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?