Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Deser z kaszy jaglanej na kruchym spodzie (gmina Miasteczko Krajeńskie)

red
Deser z kaszy jaglanej na kruchym spodzie (gmina Miasteczko Krajeńskie)
Deser z kaszy jaglanej na kruchym spodzie (gmina Miasteczko Krajeńskie) archiwum

Spód migdałowo-słonecznikowy:

  • 1 szklanka słonecznika,
  • 1 szklanka migdałów,
  • 0,5 szklanki daktyli namoczonych w ciepłej wodzie,
  • szczypta soli morskiej.

Krem jaglany:

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej (suchej),
  • 3 szklanki mleka migdałowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • szczypta wanilii,
  • sok z pomarańczy,
  • skórka z pomarańczy,
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki malin,
  • 0,5 tabliczki czekolady (gorzkiej).

Do ozdoby:

  • maliny,
  • borówki,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj na mleku (na małym ogniu), pod koniec dodaj masło, miód, sok z pomarańczy wraz ze skórką, szczyptą soli i wanilią. Gotową masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj rozpuszczoną czekoladę, do drugiej - maliny.

Wstaw obydwie masy do lodówki na 30 minut. Do blendera wsyp migdały, pestki słonecznika i daktyle, zmiksuj na kleistą masę (w razie potrzeby dodając odrobinę wody). Wyłóż na spód naczynia. Następnie ułóż warstwami pozostałe masy i udekoruj deser owocami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski