Przepis na rogaliki drożdżowe - podstawa
Do przygotowania rogalików drożdżowych potrzebne nam będą mąka, drożdże, masło lub margaryna, mleko, jajka, cukier i sól.
Jako nadzienie znakomicie sprawdzą się powidła i wszelkie gęste słodkości z owoców, twarożek z cukrem i cynamonem, ale można też rogaliki drożdżowe nadziać czekoladą lub kremem orzechowo-czekoladowym typu nutella.
Rogaliki drożdżowe mogą być samodzielnym daniem - gdy będą z serem lub owocami, lub słodkim podwieczorkiem - gdy nadziejemy je czekoladą.
Zobaczcie, jak przygotować rogaliki drożdżowe oraz zobaczcie kilka przepisów na nadzienie do nich.
**Zobacz też, jak rogaliki drożdżowe piecze się w Wielkopolsce:
Przepis na rogaliki drożdżowe na słodko - składniki
Do wykonania 24 sporych rogalików drożdżowych potrzebne będzie:
- 65 dkg mąki (najlepiej tortowej)
- 3 dkg drożdży
- szklanka mleka (250 ml)
- pół kostki masła (100 g)
- cztery łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
Przepis na rogaliki drożdżowe na słodko - przygotowanie
Mleko podgrzewamy, odlewamy około pół szklanki i wkruszamy do ciepłego (ale nie gorącego!) drożdże, łyżeczkę cukru i około 3 łyżek mąki. Starannie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (powinny pojawić się bąbelki na powierzchni, a całość lekko unieść).
Do pozostałego podgrzanego mleka dodajemy masło i je rozpuszczamy. Odstawiamy na bok.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól i mieszamy. W mieszance robimy wgłębienie, wlewamy drożdżowy zaczyn i delikatnie łączymy składniki. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i powoli dodajemy mleko z rozpuszconym masłem. Powstałą mieszankę wyrabiamy (ręką albo hakiem w mikserze) aż powstanie jednolite ciasto, które nie będzie się kleić do ręki i ścianek miski (około 10 -15 minut).
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe (bez przeciągów) miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie wykładamy wyrośnięte ciasto na rogaliki drożdżowe na posypaną mąką stolnicę lub blat i jeszcze przez chwilę wyrabiamy. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i każdą połowę rozwałkowujemy na placek grubości około 0,5 centymetra.
Ciasto na rogaliki drożdżowe powinno być gładkie, elastyczne i "odchodzić" od ręki
Rozwałkowany placek dzielimy na 8 lub 16 trójkątów (jak pizzę - na pół, na ćwierć, następnie każdą ćwiartkę jeszcze na pół). Na powstałe trójkąty układamy - na szerszym końcu - łyżeczkę nadzienia i zawijamy w kierunku cieńszego końca. Brzegi zawijamy, by powstał rogalik.
Powstałe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by zachować odstępy. Można przedtem obtoczyć rogaliki w roztrzepanym białku jajka i w cukrze, lub tylko posmarować wierzch żółtkiem. Ułożone na blasze rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rogaliki drożdżowe - pieczenie: w jakiej temperaturze i jak długo piec?
Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Wstawić blachę z rogalikami na około 18-20 minut i piec na złoty kolor. Po upieczeniu pierwszej blachy, wstawić kolejną partię do pieczenia.
Upieczone rogaliki drożdżowe - te posmarowane tylko żółtkiem - można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub dżemem
Rogaliki drożdzowe z dżemem są doskonałym daniem na podwieczorek lub przekąską na drugie śniadanie. Dżem powinien mieć gęstą konsystencję (dobre są powidła śliwkowe lub gęsta konfitura malinowa lub truskawkowa).
Rogaliki drożdżowe z serem
Upiecz rogaliki drożdżowe przy pomocy podstawowego przepisu a następnie przygotuj słodkie, twarogowe nadzienie.
Składniki, które będą Ci potrzebne:
- 300 g twarogu (typu klinek lub w kostce)
- 1 jajko
- 2 łyżki drobnego cukru (lub cukru pudru)
- cukier waniliowy lub cynamon lub aromat migdałowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Składniki wymieszać dokładnie ze sobą (jajko można wcześniej ukręcić na kogel-mogel z cukrem).
Rogaliki drożdżowe z jabłkami
Popularna przekąska, która idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie. Pożywny posiłek przygotowany wcześniej dzieci mogą wziąć do szkoły a dorośli do pracy. Ciasto drożdżowe nie powinno się rozpadać ani kruszyć a jabłkowe nadzienie z cynamonem da niesamotiwy zapach.
Jak przygotować rogaliki drożdżowe z jabłkami? Zrealizuj przepis podstawowy a następnie przejdź do realizcji słodkiego nadzienia.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 2-3 łyżki cukru lub 100 g miodu
- łyżka masła
- cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, ale nie za długo, żeby nie stwardniał na karmel, dodajemy jabłka oraz cynamon i prażymy. Kiedy masa zgęstnieje, a jabłka będą się rozpadać, odstawiamy do ostygnięcia.
***
Zboże w roli głównej, czyli kruche rogaliki drożdżowe i nie tylko w kuchni Andrzeja Polana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?