Zimą dobrze jest pomyśleć o zmianie diety na taką, która sprawi, że zrobi nam się ciepło. Prostym rozwiązaniem są treściwe zupy na bazie bulionu i wybranych warzyw, na przykład zupa z papryki czy fasolowa. Rozgrzewające właściwości dań wzmacniają kasze i przyprawy, które nadadzą im również wyjątkowego smaku. Warto sięgnąć po pieprz zawierający piperynę, ostrą paprykę lub chili z kapsaicyną bądź też curry, w składzie którego znajdziemy chociażby kurkumę.
Zupy oprócz rozgrzewających i sycących właściwości mogą też pomóc w odchudzaniu. Dobrym przykładem jest Monika Honory, której udało się zgubić 40 kilogramów bez efektu jo-jo z pomocą własnej diety „Program Przemian”, która w co najmniej 50 procent składa się z zup.
- Przez wiele lat walczyłam z problemem nadwagi, dlatego wiem, co myślą i czują osoby otyłe. Wyniszczające diety i zmęczenie głodówką sprawia, że tracimy nie tylko zapał do odchudzania, ale także życiową energię. Właśnie dlatego powstał „Program Przemian” i towarzyszące projektowi książki - aby wspierać innych w łatwiejszym zdobyciu wymarzonej sylwetki - mówi Monika Honory, holistyczna ekspertka ds. żywienia.
Zupy to nie tylko żurek i pomidorowa. Różnorodność to podstawa. Wiemy, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje: białek, węglowodanów, tłuszczów, mikro- i makroelementów, witamin, itp. Zupy mają zawierać szeroką gamę produktów: warzywa, mięso, podroby, ryby, pełnoziarniste makarony, ryż, kasze.
Istnieje pogląd, wg którego zdrowe diety wymagają dużego nakładu pracy, przez co zniechęcamy się i wolimy kupić coś gotowego. A jednak można gotować smacznie, zdrowo i przede wszystkim szybko.
- Sprawna organizacja w kuchni - to podstawa. Jestem zwolenniczką gotowania większej ilości zup raz na kilka dni. Następnie wekowanie oraz zamrażanie jest idealnym sposobem na to, abyśmy mogli korzystać z ugotowanych dań przez kilkanaście dni - mówi Monika Honory.
Przepisy znajdziesz na 2 stronie.
Zupomania: Dzisiaj możemy poznać kilka autorskich przepisów na zupy z nowej książki „Zupomania - schudnij zdrowo z Moniką Honory”, które warto gotować zimą, by mieć dobre samopoczucie.
Zupa śliwkomania
Składniki:
- 1 l wody
- 500 g śliwek
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- makaron nitki bezglutenowy
- kawałek laski cynamonu
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka cukru brzozowego
- 2 goździki
Sposób przygotowania:
Śliwki umyć pod bieżącą, letnią wodą, następnie usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować. W osobnym garnku ugotować makaron. Zupę podawać z makaronem, jogurtem i świeżą bazylią.
Słodka diablica
Składniki:
- 2,5 l wody
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2-3 cm imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 brokuł
- 1 cała papryczka chilli
- 4 łyżki posiekanego grubego szczypioru
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 g makaronu (można bezglutenowy)
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Do 2,5 litra wody wrzucić pokrojone w paski: seler, marchewkę oraz pietruszkę, a następnie filet z piersi kurczaka. Gotować do miękkości. Wyjąć i pokroić mięso. Dodać ponownie do zupy. Dodatkowo wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, chilli, imbir oraz pastę curry, mleko kokosowe, trawę cytrynową i różyczki brokuła. Do talerza nałożyć ugotowany makaron, wlać zupę oraz dodać kolendrę i szczypior.
Imbirowa dynia
Składniki:
- 1,5 l wody
- pół dyni Hokkaido
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 cm imbiru
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól himalajska
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do wody razem z przyprawami. Gotujemy 10 min, a następnie dorzucamy dynię - obraną i pokrojoną w małe kawałki. Dodajemy utarty na małych oczkach tarki imbir. Gotujemy do miękkości dyni. Na koniec dolewamy oliwę.
Kociołkowa
Składniki:
- 2 litry wody
- 4 pomidory
- 1 duża marchewka
- 4 ziemniaki
- 1 zielona papryka
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 2 małe cebule
- pół kg łopatki wieprzowej
- 20 dag maślaków
- 1/2 paczki makaronu kolanka
- śmietana 12%
- 3 liście laurowe
- 3 ziele angielskie
- mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
- słodka papryka w proszku
- ostra papryka w proszku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i pokroić w paseczki/kostkę. Dodać przyprawy i gotować 15-20 minut. Potem dodać pokrojone warzywa z maślakami i gotować. Osobno ugotować makaron. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę oraz ewentualnie śmietanę.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?