Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zupy na rozgrzewkę. Czyli dieta na zimową chandrę

Anastazja Bezduszna
Imbirowa dynia
Imbirowa dynia Marcin Giller
Pogoda nie rozpieszcza, a słupek rtęci pokazuje coraz niższe temperatury. To znak, że nadszedł czas na ciepłe i sycące zupy. Warto przygotować je na bazie rozgrzewających jarzyn: porów, cebuli czy warzyw strączkowych. Jeśli do dania dodamy pikantne przyprawy, takie jak curry, pieprz, chili czy ostrą paprykę, po jego zjedzeniu zrobi nam się jeszcze cieplej.

Zimą dobrze jest pomyśleć o zmianie diety na taką, która sprawi, że zrobi nam się ciepło. Prostym rozwiązaniem są treściwe zupy na bazie bulionu i wybranych warzyw, na przykład zupa z papryki czy fasolowa. Rozgrzewające właściwości dań wzmacniają kasze i przyprawy, które nadadzą im również wyjątkowego smaku. Warto sięgnąć po pieprz zawierający piperynę, ostrą paprykę lub chili z kapsaicyną bądź też curry, w składzie którego znajdziemy chociażby kurkumę.

Zupy oprócz rozgrzewających i sycących właściwości mogą też pomóc w odchudzaniu. Dobrym przykładem jest Monika Honory, której udało się zgubić 40 kilogramów bez efektu jo-jo z pomocą własnej diety „Program Przemian”, która w co najmniej 50 procent składa się z zup.

- Przez wiele lat walczyłam z problemem nadwagi, dlatego wiem, co myślą i czują osoby otyłe. Wyniszczające diety i zmęczenie głodówką sprawia, że tracimy nie tylko zapał do odchudzania, ale także życiową energię. Właśnie dlatego powstał „Program Przemian” i towarzyszące projektowi książki - aby wspierać innych w łatwiejszym zdobyciu wymarzonej sylwetki - mówi Monika Honory, holistyczna ekspertka ds. żywienia.

Zupy to nie tylko żurek i pomidorowa. Różnorodność to podstawa. Wiemy, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje: białek, węglowodanów, tłuszczów, mikro- i makroelementów, witamin, itp. Zupy mają zawierać szeroką gamę produktów: warzywa, mięso, podroby, ryby, pełnoziarniste makarony, ryż, kasze.

Istnieje pogląd, wg którego zdrowe diety wymagają dużego nakładu pracy, przez co zniechęcamy się i wolimy kupić coś gotowego. A jednak można gotować smacznie, zdrowo i przede wszystkim szybko.

- Sprawna organizacja w kuchni - to podstawa. Jestem zwolenniczką gotowania większej ilości zup raz na kilka dni. Następnie wekowanie oraz zamrażanie jest idealnym sposobem na to, abyśmy mogli korzystać z ugotowanych dań przez kilkanaście dni - mówi Monika Honory.

Przepisy znajdziesz na 2 stronie.

Zupomania: Dzisiaj możemy poznać kilka autorskich przepisów na zupy z nowej książki „Zupomania - schudnij zdrowo z Moniką Honory”, które warto gotować zimą, by mieć dobre samopoczucie.

Zupa śliwkomania

Składniki:

  • 1 l wody
  • 500 g śliwek
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • makaron nitki bezglutenowy
  • kawałek laski cynamonu
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka cukru brzozowego
  • 2 goździki

Sposób przygotowania:
Śliwki umyć pod bieżącą, letnią wodą, następnie usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować. W osobnym garnku ugotować makaron. Zupę podawać z makaronem, jogurtem i świeżą bazylią.

Słodka diablica

Składniki:

  • 2,5 l wody
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2-3 cm imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 brokuł
  • 1 cała papryczka chilli
  • 4 łyżki posiekanego grubego szczypioru
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 500 g makaronu (można bezglutenowy)
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej - opcjonalnie

Sposób przygotowania:
Do 2,5 litra wody wrzucić pokrojone w paski: seler, marchewkę oraz pietruszkę, a następnie filet z piersi kurczaka. Gotować do miękkości. Wyjąć i pokroić mięso. Dodać ponownie do zupy. Dodatkowo wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek, chilli, imbir oraz pastę curry, mleko kokosowe, trawę cytrynową i różyczki brokuła. Do talerza nałożyć ugotowany makaron, wlać zupę oraz dodać kolendrę i szczypior.

Imbirowa dynia

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • pół dyni Hokkaido
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 cm imbiru
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sól himalajska
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę obieramy ze skórki, myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do wody razem z przyprawami. Gotujemy 10 min, a następnie dorzucamy dynię - obraną i pokrojoną w małe kawałki. Dodajemy utarty na małych oczkach tarki imbir. Gotujemy do miękkości dyni. Na koniec dolewamy oliwę.

Kociołkowa

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 4 pomidory
  • 1 duża marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 zielona papryka
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cebule
  • pół kg łopatki wieprzowej
  • 20 dag maślaków
  • 1/2 paczki makaronu kolanka
  • śmietana 12%
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziele angielskie
  • mieszanka suszonych warzyw z przyprawami
  • słodka papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso umyć i pokroić w paseczki/kostkę. Dodać przyprawy i gotować 15-20 minut. Potem dodać pokrojone warzywa z maślakami i gotować. Osobno ugotować makaron. Gdy mięso będzie miękkie, dodać ugotowany makaron i posiekaną natkę oraz ewentualnie śmietanę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski