Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

DANIA Z GRILLA. Wielkopolska grillowym mistrzem! Grillowana polędwiczka, karkówka z grilla. Jak zrobić?

AB
Na majówce króluje grillowanie. Lubimy zaskakiwać swoich bliskich potrawami z grilla i szukamy ciekawych inspiracji. Jak wyzbyć się obaw przed przypalonym mięsem i pospolitą zgrillowaną kiełbasą?

Wielu Polakom grill kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Zgrillować można jednak wszystko - od ananasa po placki z ziemniaków. Coraz częściej robiąc grilla, chcemy się wyróżnić. W województwie wielkopolskim poszukuje się coraz nowszych pomysłów. Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, Internet” prawie co drugi Wielkopolanin planując obiad pod gołym niebem bazuje na przepisach, które już zna, reszta z nas szuka czegoś niezwykłego i nowego. Nic dziwnego - jak wynika z badań, aż 64 procent z nas zwraca uwagę głównie na oryginalność.

Grillowana polędwiczka z sosem grillowym

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz grubo mielony do smaku
  • sos grillowy

Sposób przygotowania:
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony około 8 minut. Podawać z sosem grillowym.

Ichtiwegetarianie (osoby jedzące ryby) mogą wybrać grillowanego łososia, dla jaroszów mamy pieczarki i brokuły, a mięsożercy niech rozsmakują się w szpadce z indyka lub skrzydełkach.

Na mniejszy apetyt

Sałatka z grillowanym kurczakiem i tartym serem

Składniki:

  • mix sałat
  • 50 g sera żółtego gouda w bloku
  • 1 pomidor
  • 4 rzodkiewki
  • mała czerwona cebula
  • 150 g piersi z kurczaka
  • szczypta papryki
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:
Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Pomidora pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, a cebulę w krążki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki i posypać papryką, solą oraz pieprzem.
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidora, rzodkiewkę i cebulę oraz usmażone mięso z kurczaka. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i posypać sałatkę.

Grillowane brokuły

Składniki:

  • 200 g świeżych brokułów
  • 10 g sera żółtego morskiego
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 suszone pomidory w zalewie
  • łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Ser w plastrach pokroić w średniej grubości paseczki. Brokuły polać łyżką oliwy z oliwek i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować dressing: drobno pokrojone suszone pomidory wymieszać z drugą łyżką oliwy i octem, doprawić solą i pieprzem. Brokuły ułożyć na grillu i piec od 5 do 8 minut. Pod koniec grillowania na warzywa ułożyć plasterki sera, a kiedy się rozpuści, przełożyć całość do miseczek.

Karkówka z grilla z morelami

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki bez kości (po około 100 g każdy)
  • 100 g suszonych moreli
  • olej
  • 2 łyżeczki przyprawy do karkówki

Sposób przygotowania:
Karkówkę cienko rozbić, oprószyć z obu stron przyprawą. Na karkówce ułożyć morele, zwinąć w ruloniki, lekko posmarować olejem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillować po kilka minut z każdej strony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski