Wielu Polakom grill kojarzy się z kiełbasą i karkówką. Zgrillować można jednak wszystko - od ananasa po placki z ziemniaków. Coraz częściej robiąc grilla, chcemy się wyróżnić. W województwie wielkopolskim poszukuje się coraz nowszych pomysłów. Jak wynika z badań „Fooder. Polacy, przepisy, Internet” prawie co drugi Wielkopolanin planując obiad pod gołym niebem bazuje na przepisach, które już zna, reszta z nas szuka czegoś niezwykłego i nowego. Nic dziwnego - jak wynika z badań, aż 64 procent z nas zwraca uwagę głównie na oryginalność.
Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
Składniki:
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz grubo mielony do smaku
- sos grillowy
Sposób przygotowania:
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony około 8 minut. Podawać z sosem grillowym.
Ichtiwegetarianie (osoby jedzące ryby) mogą wybrać grillowanego łososia, dla jaroszów mamy pieczarki i brokuły, a mięsożercy niech rozsmakują się w szpadce z indyka lub skrzydełkach.
Na mniejszy apetyt
Sałatka z grillowanym kurczakiem i tartym serem
Składniki:
- mix sałat
- 50 g sera żółtego gouda w bloku
- 1 pomidor
- 4 rzodkiewki
- mała czerwona cebula
- 150 g piersi z kurczaka
- szczypta papryki
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Pomidora pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, a cebulę w krążki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki i posypać papryką, solą oraz pieprzem.
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidora, rzodkiewkę i cebulę oraz usmażone mięso z kurczaka. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i posypać sałatkę.
Grillowane brokuły
Składniki:
- 200 g świeżych brokułów
- 10 g sera żółtego morskiego
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 suszone pomidory w zalewie
- łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Ser w plastrach pokroić w średniej grubości paseczki. Brokuły polać łyżką oliwy z oliwek i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować dressing: drobno pokrojone suszone pomidory wymieszać z drugą łyżką oliwy i octem, doprawić solą i pieprzem. Brokuły ułożyć na grillu i piec od 5 do 8 minut. Pod koniec grillowania na warzywa ułożyć plasterki sera, a kiedy się rozpuści, przełożyć całość do miseczek.
Karkówka z grilla z morelami
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki bez kości (po około 100 g każdy)
- 100 g suszonych moreli
- olej
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
Sposób przygotowania:
Karkówkę cienko rozbić, oprószyć z obu stron przyprawą. Na karkówce ułożyć morele, zwinąć w ruloniki, lekko posmarować olejem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Grillować po kilka minut z każdej strony.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?