Wielkanocna Babka drożdżowa
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 5 jajek,
- 175 g masła,
- 250 g cukru,
- szczypta soli,
- pół cytryny,
- skórka z pół pomarańczy,
- cukier waniliowy,
- 50 g drożdży,
- 100 g rodzynek,
- 750-900 g mąki
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Od dwóch jajek oddzielamy białka i wkładamy do lodówki na krem. Pozostałe jajka i 2 żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopione masło i cukier waniliowy. Na tarce o drobnych oczkach ucieramy pół cytryny (łyżkę soku zostawiamy na krem) oraz skórkę z połowy pomarańczy. Wszystko mieszamy i dodajemy do masy drożdże z mlekiem. Oddzielnie w dużą miskę przesiewamy mąkę i wlewamy drożdżową masę. Zagniatamy ciasto. Na samym końcu dodajemy sparzone rodzynki.
Zagniatamy ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do miski i rąk. W razie potrzeby można dodawać mąkę. Przykrywamy miskę z ciastem ręcznikiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, by dwukrotnie powiększyło objętość. Następnie należy zagnieść je na nowo i znów pozostawić do wyrośnięcia. Później można dzielić ciasto na porcje i wkładać do form posmarowanych masłem, tak by ciasto zajęło około połowy.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni od 30 minut do godziny - w zależności od wielkości formy. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika, by ciasto nie opadło. Czy jest gotowe, możemy sprawdzić wykałaczką.
Kiedy babka wystygnie możemy ją dekorować na przykład lukrem cukrowym i owocami kandyzowanymi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?