Pierwsze przepisy kulinarne
Za najwcześniejszą polską książkę kucharską powszechnie uchodzi „Compedium ferculorum, czyli zebranie potraw”. Autorem był Stanisław Czerniecki, kuchmistrz pracujący na dworze rodu Lubomirskich. To opowieść o kunsztownej, barokowej kompozycji, poświęcona kulturze stołu w epoce nowożytnej.
Zbiór liczy aż 333 przepisów! W pierwszej części zawarto receptury na dania mięsne, które stanowiły podstawę ówczesnej kuchni polskiej. Najczęściej są to pomysły na przyrządzenie ptaków lub dzikich zwierząt, ale też raków – w postaci różnego rodzaju potrawek, pieczeni czy pulpetów. Dania te najchętniej podawano na słodko, z dużą ilością rodzynek i przypraw: cynamonu, gałki muszkatołowej, natki pietruszki czy kminku, który współcześnie wraca do łask.
Druga część dzieła jest poświęcona rybom w różnych formach: pieczonej, gotowanej, smażonej oraz z wykorzystaniem warzyw i owoców. Najpopularniejszymi dodatkami do dań głównych były kasze oraz ziemniaki, które na długo zaspokajały uczucie głodu i po prostu były smaczne. Rozdział trzeci opowiada zaś o potrawach mlecznych oraz sposobach przyrządzania pasztetów, tortów i ciast. Można znaleźć w nim staropolskie receptury na słodkie zupy, naleśniki, frytaty a także omlety i jajecznice. Nie zabrakło również pomysłów na desery z wykorzystaniem zróżnicowanych technik robienia ciasta: biszkoptowego, francuskiego czy groszku ptysiowego.
Nowe spojrzenie na lektury szkolne!
- Poszukiwanie współczesnych rozwiązań na potrawy, które pochodzą z dawnych czasów to świetny sprawdzian dla naszej kreatywności w kuchni – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella. Staropolska kuchnia charakteryzowała się przede wszystkim tym, że potrawy miały być treściwe i zaspakajać apetyt na długi czas. Dlatego ich głównym elementem są różnego rodzaju mięsa w połączeniu z pełnoziarnistymi dodatkami. Lubella oferuje nam szeroki wybór kasz, które będą idealnym uzupełnieniem przygotowanych potraw. Mamy do wyboru kasze jęczmienne, gryczane a także pszenne, które są pełne składników odżywczych. Światowy Dzień Książki to idealny moment na wykorzystanie tych produktów i dostrzeżenie aspektów kulinarnych np. w lekturach szkolnych, które nigdy nie były rozpatrywane pod tym kątem. Jak przedstawić zatem najpopularniejszą epopeję narodową - „Pana Tadeusza” we współczesnej kuchni? Połączenie tych dwóch różnych epok jest prostsze niż myślisz.
Książki pełne smaku
Łatwość przerabiania różnych dań wynika przede wszystkim z tego, że Polacy na poważnie zaczęli interesować się kuchnią. Poczynając od programów telewizyjnych, poprzez strony internetowe i blogerów kulinarnych aż po domowe eksperymenty – moda na gotowanie stała się faktem. W związku z tym, ludzie poszukują nowych i jednocześnie atrakcyjnych źródeł wiedzy z tego zakresu. Idealnie sprawdzają się książki kulinarne. Ten gatunek zajmuje główne miejsca na półkach księgarni w kategorii lektur kulinarnych właśnie! Kolejne wydania zawierają coraz lepszej jakości zdjęcia i ciekawe, niestandardowe receptury. Wśród autorów nie brakuje cenionych mistrzów kuchni ale także osób, które dopiero co zaczęły swoją przygodę z gotowaniem. Ten rodzaj lektury stał się u nas na tyle popularny, że doczekał się nawet swojego wydarzenia. Od 2013 r. w Warszawie odbywają się Targi Książki Kulinarnej.
Kulinarny Mickiewicz naszych czasów
Łącząc staropolskie zwyczaje i współczesną pasję do gotowania, już dzisiaj możesz poczuć się jak tytułowy bohater dzieła polskiego wieszcza. Przyrządź w tym celu jedną z najpopularniejszych potraw naszej kuchni – czyli zrazy. Aby nadać im pełen wymiar kulinarny, dodaj do nich kaszę jęczmienną. Dzięki swoim właściwościom odżywczym, stanowi ona doskonały wybór na smaczny posiłek. Jest uniwersalnym rozwiązaniem i pożywną podstawą do różnego rodzaju posiłków. Do jej przyrządzenia wystarczy zaledwie 6 – 7 minut! A co jeszcze można dodać do kaszy? Podajemy przepis na „Pana Tadeusza” w wersji współczesnej.
Pan Tadeusz – zrazy z karkówki z musztardą dijon i kaszą jęczmienną
Składniki:
- 400g kaszy jęczmiennej grubej
- mąka puszysta poznańska
- 4 kotlety z karkówki wieprzowej
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 ogórek kiszony
- 1 mała cebula
- 1 kromka chleba razowego
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 4 kapelusze suszonych grzybów
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu wołowego
Sposób przygotowania:
Kotlety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, doprawiamy je solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Do środka wkładamy kawałek ogórka, plasterek boczku, kawałek chleba, siekaną cebulkę i zwijamy roladki związując je sznurkiem lub spinając wykałaczką.
Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące i smażymy na maśle przez ok. 10 minut. Po tym czasie przekładamy je do rondla, zalewamy bulionem i dokładamy grzyby.
Całość dusimy do osiągnięcia miękkości, przez 8 – 12 minut.
Następnie przygotowujemy kaszę jęczmienną: w zimnej wodzie płuczemy szklankę produktu i odlewamy wodę. Gotujemy lekko osoloną wodę (1l na szklankę kaszy). Do wody wrzucamy porcję kaszy i przyrządzamy ją pod przykryciem przez ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie odcedzamy wodę od kaszy – porcja jest już gotowa!
Zrazy podajemy z kaszą, sosem i ulubioną surówką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?