Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śródziemnomorskie inspiracje

Anastazja Bezduszna
Jeżeli urlop masz za sobą, to nie znaczy, że jego urok się skończył. Poznaj smak wakacji razem z nami.

Co łączy klimat śródziemnomorski i tętniący życiem kurort w Gdyni? Więcej niż mogłoby się wydawać. Udowodniono bowiem, że w upały najlepiej sprawdza się dieta śródziemnomorska. To ogólna nazwa potraw spożywanych w basenie Morza Śródziemnego. Raczą się nią więc Włosi, Grecy i Hiszpanie. W skład ich jadłospisu wchodzi głównie bogata w dobre kwasy tłuszczowe oliwa z oliwek, znane ze swoich dobroczynnych właściwości ryby oraz produkty zbożowe.

Wbrew pozorom te ostatnie, spożywane w rozsądnych ilościach, nie tuczą, za to zawierają błonnik, który wspomaga trawienie. Wysokie temperatury sprzyjają podniesieniu ciśnienia krwi oraz ogólnemu osłabieniu układu nerwowego, a dieta śródziemnomorska polecana jest osobom z nadciśnieniem.

Jeszcze kilka lat temu niezwykłym smakiem owoców morza mogliśmy delektować się tylko podczas podróży do zakątków świata położonych nad głębokimi morzami i oceanami. Na szczęście dziś w niemal każdym dobrym sklepie lub supermarkecie zaopatrzyć się możemy w produkty „frutti di mare”. Ale pamiętajmy, by te smażone potrawy zastąpić tymi gotowanymi na parze lub duszonymi, ponieważ trawienie tłustych, smażonych potraw zajmie naszemu organizmowi więcej czasu. Może także powodować przykre dolegliwości żołądkowe.

Kuchnia śródziemnomorska uważana jest za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie. Nic w tym dziwnego - jest lekka, aromatyczna oraz zachwycająco różnorodna. Ta lekka dieta składa się z posiłków prostych i szybkich w przygotowaniu oraz lekkostrawnych. Wpływ takiej diety sprawi, że będziemy cieszyć się dobrym humorem i samopoczuciem.

Kolorowe świderki z krewetkami, limonką i kolendrą

Składniki:

  • 400 g makaronu świderki,
  • 200 g obranych surowych krewetek ,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 limonki,
  • 50 g masła,
  • mały kawałek imbiru,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • natka kolendry

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy przez 10 minut by był miękki lub 8 minut jeżeli chcemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego krewetki, dodajemy posiekany imbir, czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyciskamy na krewetki sok z limonki i masło - sos do dania jest już gotowy. Obtaczamy w nim przygotowany wcześniej makaron i przekładamy na talerze. Potrawę posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartki z drugiej limonki.

Pulpety z tuńczyka z makaronem z cukinii

Składniki:

  • 3 puszki tuńczyka w kawałkach,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • jajko, skórka z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe cukinie,
  • olej ryżowy,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz

Dla sosu:

  • puszka pomidorów krojonych,
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść oliwek zielonych bez pestek,
  • olej ryżowy,
  • bazylia świeża,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy wg instrukcji producenta. Studzimy. Tuńczyka odsącz z zalewy, rozdrób widelcem. Czosnek siekamy. Łączymy kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko. Formujemy niewielkie kotleciki. Przygotowujemy sos. Czosnek i cebulę drobno siekaj. Rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory. Całość dusimy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Cukinię kroimy nożem na wąskie wstążki. Zagotowujemy 2 litry osolonej wody. Dodajemy cukiniowy makaron. Blanszujemy go przez mniej niż minutę. Odcedzamy i skrapiamy cytryną.Pulpety smażymy na oleju ryżowym z obu stron. Wykładamy na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety.

Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

Składniki na ciasto:

  • makaron tagliatelle,
  • 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy,
  • 1 cebula,
  • 1,5 ząbki czosnku,
  • 25 g pomidorków cherry żółtych,
  • 25 g pomidorków cherry czerwonych,
  • 100 ml białego wina,
  • 50 g masła,
  • bazylia,
  • oliwa,
  • łyżka pieprzu zielonego z zalewy,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 8 minut do uzyskania twardości al dente. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po około 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe, a także pokrojone pomidorki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie składniki do momentu aż wino odparuje.Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając, by powstała jednolita, jedwabista masa. Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem.

Ogórki faszerowane pastą twarogową z sosem koperkowym

Składniki:

  • 10 średnich ogórków gruntowych lub 2 średnie szklarniowe,
  • 150 g twarogu półtłustego,
  • 6 łyżek sosu koperkowego,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku
  • pomidorki koktajlowe
  • zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:
Ogórki gruntowe myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Jeżeli wybieramy te szklarniowe, to kroimy w poprzek w 3-4 cm klocki. Częściowo wydrążamy z nich miąższ łyżeczką. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół. Zioła myjemy i sekamy. Odstawiamy wszystko i przygotowujemy pastę. Do twarogu dodajemy sos koperkowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy wszystko. Tak powstałą pastą wypełniamy wydrążone ogórki z pomocą rękawa cukierniczego i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski