Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy: Smacznie na dzień dziecka

Anastazja Bezduszna
California Prune Board
Dzień Dziecka to niezwykła okazja, która wymaga odświętnej oprawy kulinarnej. Wykorzystajmy ten moment, by wspólnie spędzić czas z pociechą w kuchni.

Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50g rozpuszczonego masła

Nadzienie:

  • 100 g śliwki kalifornijskiej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 30 patyczków do lodów

Przygotowanie:
Śliwki zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Śliwki i masło z czekoladą miksujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do powstania lśniącej, jednolitej masy odchodzącej od ręki. Zajmie to około 5 minut. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o długości kartki A4 i szerokości połowy kartki A4. Każdy arkusz ciasta smarujemy śliwką z czekoladą. Zawijamy w ciasny rulon. Rulon kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut - do zezłocenia. Gotowe bułeczki delikatnie nacinamy od spodu i wkładamy patyczek od lodów.
Przepis autorstwa Crust&Dust, blogerki kulinarnej.

Gofrowe mini burgery

Składniki:

  • mąka pszenna - 1 szkl
  • duże jajko - 1 szt
  • mleko 2% - 140 ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka - do smaku

Dodatki:

  • ser żółty (np. Babuni Serenada) - 100 g
  • wędlina drobiowa np. filet z indyka - 100 g
  • świeże warzywa : sałata, ogórki, pomidory, szczypiorek

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz oliwę, mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie pieczemy na rumiano w maksymalnie nagrzanej tortownicy. Podajemy na ciepło przełożone serem żółtym, wędliną oraz świeżym warzywami.
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na Słodko, uczestniczka V edycji programu Mastechef, ambasadorka marki Serenada.

Śliwkowe masło orzechowe

Składniki:

  • 200g prażonych niesolonych fistaszków
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 100g śliwki kalifornijskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odcedź. Do malaksera wrzuć orzechy, olej kokosowy, śliwki i cynamon. Miksuj około 5 minut, aż powstanie jednolita masa. Gotowe masło przełóż do słoiczka. Podawaj z krakersami, paluszkami lub pieczywem.
Przepis autorstwa Crust&Dust, blogerki kulinarnej.

Składniki:

  • ciasto francuskie – 300 g
  • ser żółty Salami – 15 plastrów
  • ser żółty Gouda – 150 g
  • wędlina drobiowa (np. filet z piersi indyka) – 200 g
  • kukurydza – 100 g
  • pomidory pelati (w puszce) – 200 g
  • świeży czosnek – 2 ząbki
  • sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku
  • świeży szczypiorek
  • jajko – do posmarowania

Przygotowanie:
Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości około 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy około. 20 minut / 200C.
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na Słodko, uczestniczka V edycji programu Mastechef, ambasadorka marki Serenada.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski