Drożdżowe lizaki ze śliwką kalifornijską i czekoladą
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 50g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
- 100 g śliwki kalifornijskiej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 30 patyczków do lodów
Przygotowanie:
Śliwki zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Śliwki i masło z czekoladą miksujemy na jednolitą masę. Przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki ciasta mieszamy do powstania lśniącej, jednolitej masy odchodzącej od ręki. Zajmie to około 5 minut. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia na 45 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt o długości kartki A4 i szerokości połowy kartki A4. Każdy arkusz ciasta smarujemy śliwką z czekoladą. Zawijamy w ciasny rulon. Rulon kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Układamy je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut - do zezłocenia. Gotowe bułeczki delikatnie nacinamy od spodu i wkładamy patyczek od lodów.
Przepis autorstwa Crust&Dust, blogerki kulinarnej.
Gofrowe mini burgery
Składniki:
- mąka pszenna - 1 szkl
- duże jajko - 1 szt
- mleko 2% - 140 ml
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka - do smaku
Dodatki:
- ser żółty (np. Babuni Serenada) - 100 g
- wędlina drobiowa np. filet z indyka - 100 g
- świeże warzywa : sałata, ogórki, pomidory, szczypiorek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem oraz oliwę, mieszamy, odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie pieczemy na rumiano w maksymalnie nagrzanej tortownicy. Podajemy na ciepło przełożone serem żółtym, wędliną oraz świeżym warzywami.
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na Słodko, uczestniczka V edycji programu Mastechef, ambasadorka marki Serenada.
Śliwkowe masło orzechowe
Składniki:
- 200g prażonych niesolonych fistaszków
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100g śliwki kalifornijskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie włóż do garnka i zalej wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odcedź. Do malaksera wrzuć orzechy, olej kokosowy, śliwki i cynamon. Miksuj około 5 minut, aż powstanie jednolita masa. Gotowe masło przełóż do słoiczka. Podawaj z krakersami, paluszkami lub pieczywem.
Przepis autorstwa Crust&Dust, blogerki kulinarnej.
Składniki:
- ciasto francuskie – 300 g
- ser żółty Salami – 15 plastrów
- ser żółty Gouda – 150 g
- wędlina drobiowa (np. filet z piersi indyka) – 200 g
- kukurydza – 100 g
- pomidory pelati (w puszce) – 200 g
- świeży czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz, oregano, bazylia – do smaku
- świeży szczypiorek
- jajko – do posmarowania
Przygotowanie:
Pomidory pelati wraz z zalewą wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu dusimy do momentu aż powstanie gęsty, kremowy sos. Miksujemy na gładko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano i bazylię – mieszamy. Sosem smarujemy ciasto francuskie, układamy plastry sera salami i wędlinę. Posypujemy kukurydzą , a następnie delikatnie, ale dokładnie zwijamy w roladę. Kroimy plastry o szerokości około 1,5 cm, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym serem Gouda i zapiekamy około. 20 minut / 200C.
Przepis przygotowała Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na Słodko, uczestniczka V edycji programu Mastechef, ambasadorka marki Serenada.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?