Bez względu na różnorodność preferowanych przez wieki produktów, istotna była ich wspólna właściwość - wpływ na poziom hormonów, skutkujący pobudzeniem i wyostrzeniem zmysłów.
Dziś o składnikach, którym patronuje bogini miłości Afrodyta, przypominamy sobie zwykle w kontekście Święta Zakochanych. Przygotowując walentynkową ucztę, warto wypróbować przepisy wzmacniające pozytywne działanie kawy na nasz organizm.
Afrodyzjakom, będącym niegdyś domeną czarownic, przypisywano niezwykły wpływ na ciało i zmysły. Pobudzając popęd seksualny, miały także rozniecać żar uczuć i pomóc rozkochać w sobie wybraną osobę.
Do komponowania magicznych eliksirów wykorzystywano warzywa takie jak pomidory, rzepę czy szparagi, wzbogacając je nietypowymi dodatkami - żywicą, truflami czy przepiórkami.
Dziś dobroczynnych właściwości dopatrujemy się m.in. w naturalnych przyprawach i ziołach, czekoladzie, miodzie czy trunkach alkoholowych.
Krewetki w sosie curry
Składniki:
- 300g krewetek tygrysich,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- pół łyżeczki imbiru,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka sosu piri-piri,
- 150ml mleczka kokosowego,
- pół łyżeczki sosu sojowego,
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelnię wlać olej, dodać kurkumę, imbir, gałkę i wyciśnięty czosnek. Całość chwilę podsmażyć, dodać sos piri-piri, obrane z pancerza krewetki i wszystko wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos sojowy, sól do smaku i krótką chwilę poddusić, cały czas mieszając.Podawać z ryżem lub białym pieczywem.
Torciki czekoladowe z brzoskwinią
Składniki:
- 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 400 g,
- 100 g mąki,
- 100 g masło,
- 80 g cukru,
- 2 jajka,
- 30 g kakao,
- 50 g ciemnej czekolady,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie zmiksuj jajka z cukrem, dodaj roztopioną (i przestudzoną czekoladę z masłem) kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wanilię. Masę przełóż do 4 wysmarowanych masłem kokilek i piecz około 20 minut w 170 stopniach. Serwuj na pokrojonych w plastry brzoskwiniach.
Jajko pieczone w awokado
Składniki:
- 2 awokado,
- 4 małe jajka,
- 1 łyżka parmezanu,
- 2 suszone pomidory,
- garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny. Polówki lekko wydrążamy, a to co wydrążymy drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną bazylię, pomidory oraz ser. Wszystko dobrze mieszamy i nakładamy w awokado. Wbijamy jajko do otworka. Doprawiamy solą i pieprzem. Awokado wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu możemy oprószyć awokado serem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?