Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Walentynki. Czyli kochanie ma smak - każde swój

Anastazja Bezduszna
Produkty wzmagające popęd płciowy stosowano już tysiące lat temu. W hieroglifach starożytnych Egipcjan odczytać można przepis na dobroczynną miksturę z miodu oraz liści akacji i tarniny. W średniowieczu królowały aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz czy anyż. Legendarny kochanek Giacomo Casanova raczył się czekoladą i ostrygami.

Bez względu na różnorodność preferowanych przez wieki produktów, istotna była ich wspólna właściwość - wpływ na poziom hormonów, skutkujący pobudzeniem i wyostrzeniem zmysłów.

Dziś o składnikach, którym patronuje bogini miłości Afrodyta, przypominamy sobie zwykle w kontekście Święta Zakochanych. Przygotowując walentynkową ucztę, warto wypróbować przepisy wzmacniające pozytywne działanie kawy na nasz organizm.
Afrodyzjakom, będącym niegdyś domeną czarownic, przypisywano niezwykły wpływ na ciało i zmysły. Pobudzając popęd seksualny, miały także rozniecać żar uczuć i pomóc rozkochać w sobie wybraną osobę.

Do komponowania magicznych eliksirów wykorzystywano warzywa takie jak pomidory, rzepę czy szparagi, wzbogacając je nietypowymi dodatkami - żywicą, truflami czy przepiórkami.
Dziś dobroczynnych właściwości dopatrujemy się m.in. w naturalnych przyprawach i ziołach, czekoladzie, miodzie czy trunkach alkoholowych.

Krewetki w sosie curry

Składniki:

  • 300g krewetek tygrysich,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sosu piri-piri,
  • 150ml mleczka kokosowego,
  • pół łyżeczki sosu sojowego,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:
Na patelnię wlać olej, dodać kurkumę, imbir, gałkę i wyciśnięty czosnek. Całość chwilę podsmażyć, dodać sos piri-piri, obrane z pancerza krewetki i wszystko wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos sojowy, sól do smaku i krótką chwilę poddusić, cały czas mieszając.Podawać z ryżem lub białym pieczywem.

Torciki czekoladowe z brzoskwinią

Składniki:

  • 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 400 g,
  • 100 g mąki,
  • 100 g masło,
  • 80 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 30 g kakao,
  • 50 g ciemnej czekolady,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:
W misce dokładnie zmiksuj jajka z cukrem, dodaj roztopioną (i przestudzoną czekoladę z masłem) kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wanilię. Masę przełóż do 4 wysmarowanych masłem kokilek i piecz około 20 minut w 170 stopniach. Serwuj na pokrojonych w plastry brzoskwiniach.

Jajko pieczone w awokado

Składniki:

  • 2 awokado,
  • 4 małe jajka,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • 2 suszone pomidory,
  • garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki i skrapiamy sokiem z cytryny. Polówki lekko wydrążamy, a to co wydrążymy drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną bazylię, pomidory oraz ser. Wszystko dobrze mieszamy i nakładamy w awokado. Wbijamy jajko do otworka. Doprawiamy solą i pieprzem. Awokado wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po upieczeniu możemy oprószyć awokado serem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski