Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na szparagi - wykwintne, a niezwykle proste w obróbce

Anastazja Bezduszna
123rf
Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował?

Szparagi - ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni.

Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z biegiem czasu tracą smak i aromat. Zastanawiasz się, jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę - ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą szparagów jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy pionowo do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę wody. Można je związać, uważając jednak, żeby nitka nie farbowała. Szparagi w kolorze czerwonym czy niebieskim, choć nietrujące, nie są apetyczne. Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe około 5-8 minut. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do podania.

Gotowane białe szparagi al dente

Składniki:

  • 0,5 l wody,
  • 0,5 l mleka,
  • pęczek szparagów białych,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy wodę z mlekiem doprawione solą, cukrem, sokiem z cytryny. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce, jeżeli są. Do gotującej wody wstawiamy pionowo szparagi. Możemy też je zawiązać w pęczek. Gotujemy do 15 minut.

Grillowane szparagi

Składniki:

  • Szparagi,
  • masło,
  • koperek,
  • sól,
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE:
Wykładamy umyte szparagi na folię aluminiową, dodajemy łyżeczkę masła. Posypujemy koperkiem i solimy. Zawijamy w folię i grillujemy w wysokiej temperaturze. Można je jeść jako osobne danie, a można podać na przykład na grzance z kozim serem - jako nietypową wersję bruschetty.

Smażone zielone szparagi na maśle

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz mielony biały

PRZYGOTOWANIE:
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniałe końcówki. Nie obierać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać na nią warzywo. Smażyć, aż będą rumiane z każdej strony. Na koniec można dodać masło. Poczekać, aż nabierze orzechowej barwy. Podawać jako dodatek do obiadu, albo samodzielną przekąskę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski