Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na słodycze. Robimy słodkie prezenty na Świętego Mikołaja

Anastazja Bezduszna
Domowe słodkości są nie mniej pyszne i kolorowe niż te ze sklepu Osobiście zrobione sprawią, że obdarowani poczują się wyjątkowo. Z dzieckiem możemy przygotować wiele smakołyków, zaczynając od zwykłych ciasteczek i muffinek po domowe marshmallow.

Migoczące światełka, unoszący się zapach igieł, dzwonki sań i pierwsza gwiaz-dka na niebie - to znak, że możemy ruszyć pod choinkę przebierać w kolorowych pudełkach. Jako dziecko każdy z nas wierzył w Świętego Mikołaja i jego zwinne elfy, które cały rok przygotowywały paczki po to, aby 24 grudnia Mikołaj mógł ruszyć z Laponii i dostarczyć prezenty na czas. Dziś to my pełnimy rolę obdarowujących, a wybór wymarzonego podarunku jest nie lada wyzwaniem. Jak sprostać oczekiwaniom najmłodszych oraz starszych i sprawić, by na ich twarzy pojawił się szeroki uśmiech?

Zamiast zwykłych cukierków ze sklepu przygotujmy domowe słodycze razem ze swoim dzieckiem.

Przygotowywanie potraw z rodzicami to dla dzieci nie tylko niesamowita frajda, ale i niezliczone okazje do zdobywania wiedzy i umiejętności. Dorosłym kuchnia może kojarzyć się z obowiązkiem, jednak dla dzieci to magiczne pomieszczenie, które może być kopalnią pomysłów, szalonym laboratorium lub wyjątkowym placem zabaw. A tym bardziej przed świętami. Proste, nie zajmujące dużo czasu, ale nie gorsze nawet od tych z jarmarków bożonarodzeniowych zachwycą małych domowników.

Jabłka w lśniącym karmelu oraz cake pops dzieciaki mogą udekorować jak chcą, a później wręczyć swoim przyjaciołom jako prezent mikołajkowy. Natomiast żelki z agaru i domowe marshmallow będą mniej szkodliwe dla zdrowia malucha niż te ze sklepowych półek. Co więcej, możemy wzbogacić je w witaminy, dodając je w kroplach lub wyciśnięte z kapsułek.

Domowe marshmallow

Składniki:

  • 220 g cukru,
  • łyżka żelatyny,
  • około 60 ml wody,
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Żelatynę w miseczce mieszamy z 60 ml wody. W niewielkim rondlu zagotowujemy pozostałą wodę i dodajemy do niej cukier. Gotujemy cały czasy mieszając przez 10 minut.
Gotowy syrop zdejmujemy z ognia i bardzo powoli wlewamy do niego żelatynę, cały czas mieszając (najlepiej mikserem). Nie przestajemy miksować masy do czasu aż masa nie stanie się biała i gęsta (około 20 minut). Niewielką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy cukrem pudrem. Przelewamy na nią masę. Odstawiamy na 6 godzin (a najlepiej na noc) do lodówki. Następnie możemy pokroić masę w kostkę.

Żelki z agaru z sokiem

Składniki:

  • 2 płaskie łyżeczki agar-agar na jedną szklankę soku lub musu owocowego,
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzewamy sok (nie doprowadzamy do wrzenia). Łączymy go z cukrem i kiedy się rozpuści, dodajemy agar i mieszamy. Zagotowujemy całość nie przestając mieszać. Po zagotowaniu odliczamy jeszcze około minuty i zdejmujemy masę z ognia. Do małych foremek rozlewamy gorący płyn i odstawiamy na około 20 minut. Po 10 minutach galaretki powinny zacząć tężeć. Nie musimy ich chować do lodówki.

Prosty przepis na cake pops

Składniki:

  • biszkopt,
  • 1-2 łyżki miękkiego masła (opcjonalnie, jeżeli biszkopt będzie zbyt suchy)
  • polewa z białej czekolady,
  • cukrowa, kolorowa posypka,
  • patyczki do szaszłyków lub patyczki od lizaków

Sposób przygotowania:
Biszkopt dokładnie kruszymy i zagniatamy rękami. Formujemy z niej kulki i nadziewamy na patyczki. Jeżeli nie będą chciały się trzymać, możemy patyczki zanurzyć do rozpuszczonej polewy i wtedy wkręcić w kulki. Odstawiamy kulki do lodówki najlepiej na kilka godzin. W tym czasie do miseczki wsypujemy posypkę. Po upływie kilku godzin wyjmujemy kulki i każdą zanurzamy najpierw w rozpuszczonej polewie, a następnie obtaczamy w posypce. Pozostawiamy do wystygnięcia (najlepiej umieścić je w suchej bułce lub chlebie).

Jabłka w karmelu

Składniki:

  • na 2 jabłka potrzebujemy łyżeczkę soku z cytryny,
  • łyżkę wody,
  • 150g cukru,
  • 2 papierowe foremki do muffinek,
  • 2 patyczki

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy w gorącej wodzie i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. Wbijamy w jabłka patyczki. Do garnka wlewamy łyżkę wody i wsypujemy cukier. Podgrzewamy, mieszając całość. Po 2-3 minutach dodajemy sok z cytryny i na średnim ogniu podgrzewamy masę do całkowitego połączenia składników. Kiedy powstanie gęsty syrop - zmniejszamy ogień do minimum. Trzymając jabłko za patyczek, zanurzamy w karmelu i odstawiamy do wystygnięcia w papierową foremkę do muffinek. Możemy też udekorować jabłka orzechami lub posypką cukrową. Jeżeli zostanie nam trochę karmelu, możemy zanurzyć w nim mniejsze kawałki owoców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski