Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na przetwory z dyni

AB
123rf
Przedstawiamy przepisy na przetwory z dyni. Wybierając dynie do przetworów, zwróćmy uwagę na to, żeby dynia nie była uszkodzona, bez pęknięć i wgnieceń. Kolor też jest ważny - im intensywniejszy, tym więcej zawiera beta-karotenu. Chociaż na smak to w żaden sposób nie wpływa.

Mniejsze dynie mają cienką skórkę. Nie trzeba jej usuwać przygotowując potrawy, ponieważ mięknie podczas pieczenia.

Chutney z dyni

Składniki:

  • 0,5 kg dyni bez skóry,
  • 0,4 kg jabłek bez skórki i gniazd nasiennych
  • 100 g rodzynek, 1 opakowanie żelfixu 3:1
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta cynamonu, 350 g cukru
  • 100 ml wody, 50 ml octu winnego

Sposób przygotowania:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać ze skóry, odważyć 500 g i pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, odważyć 400 g, pokroić w kostkę. Jabłka i dynię przełożyć do garnka. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem cukru. Chutney doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, następnie wsypać cukier, ponownie zagotować i gotować jeszcze 15 minut. Gorący chutney nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na około 5 minut.

W odpowiednich warunkach dynie można przechowywać nawet 6 miesięcy.

Dynia marynowana

Składniki na zalewę:

  • na 1 litr wody potrzebujemy 2 szklanki cukru,
  • 1 łyżkę kwasku cytrynowego
  • Na 1 litr syropu potrzebujemy około 2,5 kg dyni

Sposób przygotowania:
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Do wrzącej wody dodajemy kwasek cytrynowy, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dynie obieramy ze skórki. Pozbywamy się pestek i kroimy miąższ w mniejsze kawałki. Do suchych wyparzonych słoików wkładamy dynie. Dodajemy zimną zalewę. Pasteryzujemy słoiki około 15-20 minut, zaczynając od temperatury wrzenia, czyli 90 stopni. Po upływie czasu przykrywamy słoiki kocem do wystygnięcia.

Rada: Marynowana dynia ze słoika pomoże urozmaicić zimową dietę. Bowiem jest ona niezastąpionym dodatkiem do mięs na zimno i ciepło, a także znakomitą samodzielną przystawką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski