Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na przekąski - szybko, kolorowo i smacznie

Anastazja Bezduszna
Przepisy na przekąski - szybko, kolorowo i smacznie
Przepisy na przekąski - szybko, kolorowo i smacznie 123rf
Zbliżają się święta. To okazja, by tradycję połączyć z nowoczesnym spojrzeniem. Można zacząć od… kuchni. Zamiast wieloskładnikowych potraw, niech na stole zagoszczą proste, wygodne i praktyczne przekąski

Bardzo lubimy spędzać czas z przyjaciółmi i rodziną, a chłodne wieczory to doskonały powód, by robić to jeszcze częściej. Dobrze dobrane menu to również ważny element budowania odpowiedniego nastroju i klimatu świątecznych spotkań. Dzięki niemu goście spędzą wyjątkowy, smakowity wieczór.
Przyjęcia w gronie najbliższych przyjaciół czy bliskich znajomych to w tym przypadku dobre rozwiązanie - szczególnie dla osób ceniących sobie spokój i kameralny klimat. Gdy jednak chcemy świętować w większym gronie, dobrą alternatywą będą tzw. „domówki”, które urozmaicimy tematycznymi dekoracjami czy przebraniami.
Jednak niezależnie od tego, który styl celebrowania preferujemy, jedną z podstaw udanej zabawy jest… pyszne jedzenie! Na takie okazje szczególnie dobrze sprawdzają się przekąski.

Dzisiejsze trendy w gotowaniu zdecydowanie różnią się od kuchni sprzed lat, dotyczy to również imprezowego menu. Kilka pokoleń wstecz, na stole nie mogło zabraknąć ciężkich potraw, przygotowywanych na bazie kapusty, schabu, popularnych śledzi pod różnymi postaciami czy zimnych nóżek.

Dziś prym wiodą szybkie, lekkie i wygodne przekąski na jeden kęs. Po pierwsze są łatwe w przygotowaniu, a po drugie nie wymagają aż tak dużego nakładu pracy i czasu, jak wspomniane wcześniej potrawy.

Tarta z brokułami i cebulą
Składniki:

  • gotowy spód od pizzy,
  • łyżka masła,
  • pokrojona w piórka cebula,
  • średni brokuł podzielony na różyczki,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 100 g sera typu Gouda,
  • jajko

Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę i mieszać, aż się zeszkli. Następnie odstawić do ostygnięcia. W tym samym czasie ugotować brokuły w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić, aby ostygły. Rozwałkować cienko ciasto pizzowe, posmarować musztardą, zostawiając 2 cm z każdej strony. Na wierzch ułożyć ugotowane brokuły, podsmażoną cebulę i posypać startym serem. Ciasto z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Podawać na ciepło.

Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • mała śmietana 18%,
  • 10 śliwek kalifornijskich,
  • 100g sera pleśniowego,
  • 50 g sera Ementaler,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 szczypty soli,
  • masło do smarowania foremek

Sposób przygotowania:
W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki kalifornijskie pokroić w paski. Orzechy włoskie posiekać. Do wyższej miski wbić jaja, dodać śmietanę, zetrzeć Ementaler, dodać pokruszony ser pleśniowy, sól, całość dokładnie wymieszać (można użyć blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, funkcja grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut z funkcją termoobieg.

Tartaletki z karmelizowaną śliwką

Składniki:

  • 150 g świeżych śliwek,
  • 5 łyżek brązowego cukru,
  • łyżeczka masła,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 36%,
  • opakowanie słodkich tartaletek,
  • garść lubionych orzechów

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy i pozbawiamy owoce pestek. Kroimy je w plasterki. Na patelni roztapiamy masło na delikatnym ogniu. Dodajemy cynamon i cukier. Podsmażamy aż do pojawienia się „pianki”. Do tak przygotowanego masła z przyprawami, dodajemy owoce i podsmażamy do czasu, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Podduszamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy ulubione orzechy i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone wykładamy do miski, dodajemy słodką śmietankę i mieszamy trzepaczką, tak aby masa nie straciła konsystencji. Masę wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Wyjmujemy tartaletki, do środka nakładamy masę. Całość dekorujemy karmelizowanymi śliwkami.

Smażone kuleczki z makaronu spaghetti na zimno

Składniki:

  • 400g makaronu typu spaghetti,
  • 400 g sera mozzarella w małych kulkach,
  • 4 jaja,
  • 5 filecików anchois,
  • 200 g bułki tartej,
  • 2 pomidory pelati z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g bazylii,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a następnie lekko go studzimy. Każdą kuleczkę sera owijamy kilkakrotnie nitkami makaronu. Następnie obtaczamy je w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Pomidory, czosnek, anchois, bazylię oraz pozostałe przyprawy łączymy ze sobą za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę. Tak przygotowany sos podajemy do kuleczek, najlepiej w oddzielnym naczynku.

Domowe ciasteczka kokosowe

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i mieszamy z kokosem.
Nastawiany piekarnik na 175 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną, posypujemy mąką. Na tak przygotowaną blaszkę wykładamy za pomocą łyżki małe porcje masy białkowej. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut.

Naleśnikowe roladki ze szpinakiem i serem

Składniki na ciasto:

  • 300 ml mleka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól, cukier do smaku,
  • garść młodego szpinaku,
  • olej do smażenia

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera podlaskiego,
  • 200 g młodego szpinaku,
  • 7 ząbków czosnku,
  • pieprz grubo mielony do smaku,
  • klarowane masło do podsmażenia naleśników

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubych oczkach. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać. Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor. Podawać z sosem serowo-śmietanowym.

Dip serowy na dwa sposoby

Składniki:

  • 200 gramów (2 opakowania) serka topionego ,
  • łyżeczka papryki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • ewentualnie jedna łyżeczka parmezanu

Sposób przygotowania:
Do garnka wlać mleko i włożyć serki topione. Całość podgrzać na małym ogniu i mieszać aż do połączenia składników w jednolitą całość. Następnie dodać paprykę i parmezan. Wymieszać i podawać z nachosami.

Składniki:

  • 200 g serka topionego kremowego,
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12%,
  • pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski