Pasta z czarnej fasoli z grzybami
Do przygotowania pasty będziemy potrzebować: 200 g czarnej fasoli, 2 łyżeczki majeranku, około 50 g suszonych grzybów, 1 małą cebulę, sól, pieprz, natkę pietruszki, 50 ml oleju, pół szklanki wody od gotowania fasoli.
Fasolę należy zalać zimną wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować do miękkości, dodając suszony majeranek. Ja gotowałam ją około godziny. Wodę z gotowania fasoli pozostawić. Będzie potrzebna do pasty.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę. Następnie podsmażyć je na 2 łyżkach oleju, dodając również pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do momentu, aż cebula się zrumieni.
Następnie ugotowaną fasolę, podsmażone grzyby z cebulą, sól, pieprz, natkę pietruszki i olej zmiksować dokładnie na gładką pastę. Można też dolać odrobinę wody z gotowania fasoli, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Pasta z awokado
Popularna pasta z awokado szybko się robi, ale trzeba uważać, bo tak samo szybko się psuje. Dlatego najlepiej przygotować ją tuż przed podaniem. Dla przygotowania pasty z awokado potrzebujemy 1 pomidora, 3 dojrzałe awokado, limonkę lub cytrynę, 1 czerwoną cebulę, nachos albo chipsy z tortilli własnej roboty, chilli (świeże albo suszone) albo ostrą paprykę, natkę kolendry, sól i pieprz.
Pomidora nacinamy naczubku, zanurzamy we wrzątku, sparzamy i zdejmujemy skórę. Kroimy w kostkę i odsączamy nadmiar wody na sitku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zanurzamy na 15 minut w zimnej wodzie, by się pozbyć w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry (można użyć łyżki). Miąższ kroimy i wrzucamy do miski.
Dodajemy odsączone pomidory i cebulę. Mieszamy wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc na masę, w zależności od upodobań - mniej lub bardziej jednolitą.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki albo cytryny oraz szczyptą chilli (jeśli masz świeżą papryczkę chilli - posiekaj drobno pół papryczki). Kto lubi, można dodać też natkę kolendry. Mieszamy.
Podajemy z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy, że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczemy w piekarniku przez 5 minut z każdej strony) albo chrupkim pieczywem.
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Składniki:
- 500 g cebuli,
- 50 g cukru brązowego trzcinowego,
- 2,5 łyżek octu balsamicznego,
- 1,5 łyżki powideł śliwkowych,
- pół łyżki rumu,
- filet z łososia,
- sól, pieprz do smaku,
- pół łyżki oleju,
- koperek,
- chleb
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu - około pół godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.
To pyszne kanapki na każdą porę dnia - sprawdzą się zarówno podczas domowego posiłku, jak i na wykwintnym przyjęciu.
Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka
Składniki:
- 250 g kalafiora,
- 100 g ogórka świeżego,
- pół pęczka koperku,
- 100 g twarogu chudego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz do smaku,
- bochenek chleba
Sposób przygotowania:
Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.
To idealna pasta do świeżego pieczywa, która doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Świetnie smakuje z plasterkami wędzonego łososia.
Pasta pieczarkowa z kolorową papryką
Składniki:
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki oleju,
- 200 g pieczarek świeżych,
- 3 jajka,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka majonezu,
- półtorej kolorowej świeżej papryki,
- 1 bochenek chleba
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.
Ta kolorowa, aromatyczna pasta wspaniale sprawdzi się nie tylko podczas śniadania, ale także jako dodatek do potraw ze smażonego i pieczonego mięsa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?