Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pasty warzywne: Domowe mazidła, smarowidła

AB
Przepisy na pasty warzywne
Przepisy na pasty warzywne 123rf
Jesień to okres zbiorów wielu warzyw i owoców. Sezonowe, prawdziwie dojrzałe na słońcu mają w sobie najwięcej tak potrzebnych nam zimą witamin i minerałów. Dynia, cukinia, bakłażan, brokuły, buraki i papryka - z tych sezonowych warzyw można zrobić m.in. pyszne, kolorowe i zdrowe pasty do chleba. Sprawdzą się zarówno podczas śniadania, jak i w czasie rodzinnego spotkania czy na eleganckim przyjęciu. Poza tym są świetnym sposobem, aby przekonać najmłodszych członków rodziny do warzyw. Wszystkie rośliny strączkowe świetnie nadają się na pasty - po zmieleniu lub zmiksowaniu tworzą gęstą, zwartą masę, którą z łatwością można rozsmarować na chlebie czy naleśnikach.

Pasta z czarnej fasoli z grzybami
Do przygotowania pasty będziemy potrzebować: 200 g czarnej fasoli, 2 łyżeczki majeranku, około 50 g suszonych grzybów, 1 małą cebulę, sól, pieprz, natkę pietruszki, 50 ml oleju, pół szklanki wody od gotowania fasoli.

Fasolę należy zalać zimną wodą i pozostawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować do miękkości, dodając suszony majeranek. Ja gotowałam ją około godziny. Wodę z gotowania fasoli pozostawić. Będzie potrzebna do pasty.
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę. Następnie podsmażyć je na 2 łyżkach oleju, dodając również pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do momentu, aż cebula się zrumieni.
Następnie ugotowaną fasolę, podsmażone grzyby z cebulą, sól, pieprz, natkę pietruszki i olej zmiksować dokładnie na gładką pastę. Można też dolać odrobinę wody z gotowania fasoli, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Pasta z awokado
Popularna pasta z awokado szybko się robi, ale trzeba uważać, bo tak samo szybko się psuje. Dlatego najlepiej przygotować ją tuż przed podaniem. Dla przygotowania pasty z awokado potrzebujemy 1 pomidora, 3 dojrzałe awokado, limonkę lub cytrynę, 1 czerwoną cebulę, nachos albo chipsy z tortilli własnej roboty, chilli (świeże albo suszone) albo ostrą paprykę, natkę kolendry, sól i pieprz.
Pomidora nacinamy naczubku, zanurzamy we wrzątku, sparzamy i zdejmujemy skórę. Kroimy w kostkę i odsączamy nadmiar wody na sitku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i zanurzamy na 15 minut w zimnej wodzie, by się pozbyć w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skóry (można użyć łyżki). Miąższ kroimy i wrzucamy do miski.
Dodajemy odsączone pomidory i cebulę. Mieszamy wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc na masę, w zależności od upodobań - mniej lub bardziej jednolitą.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z limonki albo cytryny oraz szczyptą chilli (jeśli masz świeżą papryczkę chilli - posiekaj drobno pół papryczki). Kto lubi, można dodać też natkę kolendry. Mieszamy.
Podajemy z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy, że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczemy w piekarniku przez 5 minut z każdej strony) albo chrupkim pieczywem.

Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem

Składniki:

  • 500 g cebuli,
  • 50 g cukru brązowego trzcinowego,
  • 2,5 łyżek octu balsamicznego,
  • 1,5 łyżki powideł śliwkowych,
  • pół łyżki rumu,
  • filet z łososia,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół łyżki oleju,
  • koperek,
  • chleb

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cukier się skarmelizuje. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, powidła i dalej smażymy na wolnym ogniu - około pół godziny. Pod koniec smażenia dodajemy rum.
Łososia doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju, a następnie studzimy. Pieczywo Dan Cake smarujemy zimną marmoladą cebulową, na wierzchu kładziemy cząstki łososia i dekorujemy gałązkami koperku.
To pyszne kanapki na każdą porę dnia - sprawdzą się zarówno podczas domowego posiłku, jak i na wykwintnym przyjęciu.

Orzeźwiająca pasta z kalafiora i świeżego ogórka

Składniki:

  • 250 g kalafiora,
  • 100 g ogórka świeżego,
  • pół pęczka koperku,
  • 100 g twarogu chudego,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • bochenek chleba

Sposób przygotowania:
Kalafiora gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie ścieramy go razem z ogórkiem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, pokruszony twaróg oraz jogurt. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie mieszamy, rozcierając widelcem. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i delektujemy się doskonałym smakiem.
To idealna pasta do świeżego pieczywa, która doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni. Świetnie smakuje z plasterkami wędzonego łososia.

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

Składniki:

  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g pieczarek świeżych,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • półtorej kolorowej świeżej papryki,
  • 1 bochenek chleba

Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na jasnozłoty kolor. Osobno, na rozgrzanym oleju podsmażamy pieczarki pokrojone w cząstki. Jajka gotujemy na twardo. Gdy wszystkie składniki ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, majonez i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dokładnie mieszamy. Pieczywo Dan Cake smarujemy pastą i dekorujemy cząstkami papryki.
Ta kolorowa, aromatyczna pasta wspaniale sprawdzi się nie tylko podczas śniadania, ale także jako dodatek do potraw ze smażonego i pieczonego mięsa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski