Coraz cieplejsze popołudnia i wieczory zachęcają do przeniesienia kuchni na zewnątrz. Powoli rozpoczynamy sezon grillowy. To doskonała okazja do kulinarnych eksperymentów i wypróbowania nowych smaków. Zacznijmy jednak od klasyki - jeśli grill, to koniecznie soczyste kiełbaski - zadbaj o różne ich rodzaje i oryginalne doprawianie. Twoim gościom z pewnością przypadnie do gustu inspirowany niemiecką kuchnią currywurst, podany z wyrazistym sosem. Podobnie jak kurze piersi w śmietanie, pikantna karkówka i żeberka rodem z amerykańskich filmów.
Pamiętajmy także o warzywach i owocach - grillowana cukinia z mozarellą, papryczki waromatycznych ziołach czy gruszki z sosem serowym - wszystkich zachwycą smakiem i aromatem. Nie zapominajmy o rybach, np. pstrągu i łososiu, które wybornie smakują podane z sałatką i pieczywem czosnkowym.
Głębia smaku
Kluczowym elementem grillowania jest staranne doprawianie potraw. Począwszy od marynaty, przez dodatek ziół i przypraw, aż na pysznych sosach kończąc - możliwości są praktycznie nieograniczone.
Tradycyjne doprawianie ketchupem i musztardą warto uzupełnić o wyraziste sosy. Zwolennikom ostrych potraw z pewnością przypadnie do gustu sos musztardowo-paprykowy lub stworzony na bazie bardzo pikantnych papryczek - sos piri-piri. Sos piri-piri jest także doskonałą bazą do marynowania karkówki czy żeberek. Większość tych sosów można zrobić samemu. Nie zapominajmy też o sałatkach - ich smak wybornie podkreśli winegret klasyczny, czosnkowy lub koperkowy. Pamiętajmy, że mięso potrzebuje czasu, aby się przegryźć, dlatego najlepiej je zamarynować dzień wcześniej.
Stek klasyczny
Składniki:
- 1 stek wołowy,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka masła,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- gałązka rozmarynu,
- ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Umyty stek suszymy na ręczniku papierowym. Smarujemy oliwą, a następnie dobrze pieprzymy. Stek wykładamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Smażymy po 2-4 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy gotowe mięso na talerz, solimy. Na wierzch gorącego steku wykładamy gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, a na wierzch masło. Pozostawiamy go tak na kilka minut, aż masło się nie roztopi i mięso „odpocznie” .
Kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami
Składniki:
- 8 kiełbasek wędzonych,
- pół szklanki piwa,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 cebule,
- natka pietruszki,
- olej, sól, pieprz,
- tacki do grillowania
Sposób przygotowania:
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa, aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.
Żeberka w marynacie miodowej
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 250 ml keczupu,
- 60 ml miodu,
- 60 ml sosu sojowego,
- przyprawa grillowa do mięsa lub do żeberek
Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: w głębokiej misce wymieszać ze sobą: keczup, miód, sos sojowy i przyprawę grillową do żeberek.
Żeberka obtoczyć i zanurzyć w marynacie. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Gotowe żeberka owinąć osobno w folię i położyć na rozgrzanym grillu. Piec około 30-35 minut, obracając od czasu do czasu. Upieczone żeberka wyciągnąć z folii i położyć na chwilę na grillu, aby się ładnie zrumieniły.
Delikatny łosoś z rusztu z feerią grillowanych warzyw
Składniki na 2 porcje:
- 1 torebka ryżu, 2 filety z łososia,
- 1 mała cukinia,
- 1 mały bakłażan,
- 1 żółta papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cytryna,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- gałązki tymianku,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Posól je delikatnie, natrzyj oliwą i posyp posiekanym tymiankiem. Odstaw na około 10-15 minut. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia przypraw solą i pieprzem do smaku, a następnie smaż go około 4 minuty z każdej strony. Zamarynowane wcześniej warzywa smaż na patelni grillowej ok. 2-3 minuty z każdej strony tak, aby uzyskać na skórce delikatną, ozdobną krateczkę. Usmażonego łososia podaj z ryżem oraz grillowanymi warzywami. Udekoruj listkami tymianku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?