Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na francuskie tarty na słodko

Anastazja Bezduszna
Tarta Tatin - już ponad stulecie ta słodka z jabłkami tarta nazywa się klasykiem francuskiej kuchni
Tarta Tatin - już ponad stulecie ta słodka z jabłkami tarta nazywa się klasykiem francuskiej kuchni 123rf
Podstawę słodkiej tarty przygotowuje się najczęściej z ciasta kruchego (w niektórych wypadkach wykorzystuje się ciasto drożdżowe), a następnie po podpieczeniu wypełnia ulubionym nadzieniem - kremem, budyniem, twarożkiem.

Ciasto na tartę powinno być dość zwarte, aby utrzymać krem i owoce, lecz niezbyt twarde. Kruchość zapewni mu tłuszcz dobrej jakości oraz odpowiednie proporcje pozostałych składników. Najczęściej używa się chłodnego masła lub margaryny. Co ważne, podstawa z ciasta nie może być za gruba, bo zdominuje smak nadzienia, a także utrudni pokrojenie wypieku na porcje. Pamiętajmy, że ciasto przed wałkowaniem trzeba schłodzić, a po przygotowaniu tartę odstawić do wystygnięcia, bo przy krojeniu na gorąco cała się nam rozpadnie.

Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin (tarta z jabłkami, która zapieka się odwrotnie - nadzieniem na dole przykrytym ciastem), Bourdaloue (gruszkowo-migdałowa tarta podawana na ciepło), tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami.

Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - wystarczy mieć dwa sprawdzone przepisy, by co weekend serwować bliskim różne słodkie i słone, wariacje ulubionego wypieku. Wypróbuj chociażby jeden z naszych przepisów, a następnym razem wymyśl swoje nadzienie i upiecz własną wariację tarty.

Tarta cytrynowa z malinami

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru, 1 łyżkę ekstraktu wanilii
  • 250 g miękkiego masła, 2 jajka
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)

Nadzienie i polewę:

  • 9 jajek, 200 g cukru pudru
  • 250 ml soku z limonki lub cytryny
  • 250 ml śmietany 30%
  • 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)

Na polewę:

  • 100 ml wody,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Wymieszać w mikserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 minut. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości i wyłożyć nim równo blachę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez 35-45 minut. Ze względu nanadzienie podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka, aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na ciasto i piec w temperaturze 120 stopni przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, aby ostygło. Wszystkie składniki na polewę wrzucić do garnka i gotować, cały czas mieszając. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić. Ciasto polać polewą.

Tarta gruszkowa z migdałami

Składniki na ciasto:

  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • 400 g gruszek w syropie
  • 50 g pokrojonych w słupki migdałów
  • mielony cynamon

Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce masło z cukrem i zostaw, by razem zmiękły w temperaturze pokojowej. Połącz mąkę, żółtka i wymieszaj szybko, żeby nie roztopić masła. Odstaw na 10 minut do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nimi foremkę do tarty. Ponakłuwaj wierzch ciasta, by nie wyrosło podczas pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wypełnij je odsączonymi i pokrojonymi w plastry gruszkami. Posyp cynamonem i migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Tarta czekoladowa
Składniki na ciasto:

  • 250 g masła,
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g cukru pudru,
  • 150 g mąki

Nadzienie i polewę:

  • 600 ml śmietanki
  • 420 g czekolady
  • 4 białka,
  • 2 jajka, sól

Sposób przygotowania:
Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do niego sól, cukier i mleko. Na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na rozmiar formy o średnicy około 24 cm. Wyściełamy ciastem formę. Formujemy też krawędzie. Pieczemy spód w 170 stopniach około 12-15 minut, aż lekko się przyrumieni. W tym czasie w misce łamiemy 300 g czekolady i dodajemy 150 g masła. Podgrzewamy maksymalnie 500 ml śmietanki i dodajemy do czekolady z masłem. Szybko mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i razem z żółtkami wprowadzamy do czekoladowej masy. Kiedy wszystkie składniki się połączą - możemy masę czekoladową wylewać na spód. Wstawiamy tartę do piekarnika na 25 minut przy 180 stopniach i po upływie czasu odstawiamy na pół godziny do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W miseczce kruszymy 120 g czekolady i 10 g masła. Zalewamy 100 ml gorącej śmietanki i dobrze mieszamy do uzyskania błyszczącej masy. Zalewamy ochłodzone ciasto polewą czekoladową. Pozostawiamy do ostygnięcia na godzinę.

Tarta z karmelizowanym bananem i śmietankowym kremem

Składniki na ciasto:

  • 100g twarogu
  • 50g masła
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 banany
  • 20 g masła,
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml jogurtu (bez dodatków)
  • 2 jajka, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:
W misce mieszamy twaróg z cukrem, solą i masłem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy go do lodówki na 15 minut. Rozwałkowujemy pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej i ponownie schładzamy przez 15 minut w lodówce. W tym czasie kroimy obrane banany. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem. Smażymy na nim banany z obu stron (po około minucie). Karmel, który zostanie na patelni, zostawmy. Do przygotowania kremu najpierw mieszamy jogurt, jajka, mąkę kukurydzianą oraz karmel od bananów. Ciastem wykładamy formę do pieczenia i wykładamy na wierzch banany. Zalewamy wszystko kremem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 60 minut. Jeżeli krem szybko zacznie się rumienić, można zmniejszyć temperaturę. Po przygotowaniu odstawić tartę w lodówce na noc. Tartę możemy udekorować startą czekoladą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski