Ciasto na tartę powinno być dość zwarte, aby utrzymać krem i owoce, lecz niezbyt twarde. Kruchość zapewni mu tłuszcz dobrej jakości oraz odpowiednie proporcje pozostałych składników. Najczęściej używa się chłodnego masła lub margaryny. Co ważne, podstawa z ciasta nie może być za gruba, bo zdominuje smak nadzienia, a także utrudni pokrojenie wypieku na porcje. Pamiętajmy, że ciasto przed wałkowaniem trzeba schłodzić, a po przygotowaniu tartę odstawić do wystygnięcia, bo przy krojeniu na gorąco cała się nam rozpadnie.
Popularnymi we Francji tartami są: Tarta Tatin (tarta z jabłkami, która zapieka się odwrotnie - nadzieniem na dole przykrytym ciastem), Bourdaloue (gruszkowo-migdałowa tarta podawana na ciepło), tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami.
Tarta ma jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - wystarczy mieć dwa sprawdzone przepisy, by co weekend serwować bliskim różne słodkie i słone, wariacje ulubionego wypieku. Wypróbuj chociażby jeden z naszych przepisów, a następnym razem wymyśl swoje nadzienie i upiecz własną wariację tarty.
Tarta cytrynowa z malinami
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru, 1 łyżkę ekstraktu wanilii
- 250 g miękkiego masła, 2 jajka
- skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
Nadzienie i polewę:
- 9 jajek, 200 g cukru pudru
- 250 ml soku z limonki lub cytryny
- 250 ml śmietany 30%
- 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
Na polewę:
- 100 ml wody,
- 100 g cukru pudru,
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Wymieszać w mikserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 minut. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości i wyłożyć nim równo blachę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez 35-45 minut. Ze względu nanadzienie podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka, aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na ciasto i piec w temperaturze 120 stopni przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika, aby ostygło. Wszystkie składniki na polewę wrzucić do garnka i gotować, cały czas mieszając. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić. Ciasto polać polewą.
Tarta gruszkowa z migdałami
Składniki na ciasto:
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 4 żółtka
Nadzienie:
- 400 g gruszek w syropie
- 50 g pokrojonych w słupki migdałów
- mielony cynamon
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce masło z cukrem i zostaw, by razem zmiękły w temperaturze pokojowej. Połącz mąkę, żółtka i wymieszaj szybko, żeby nie roztopić masła. Odstaw na 10 minut do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nimi foremkę do tarty. Ponakłuwaj wierzch ciasta, by nie wyrosło podczas pieczenia i wstaw do piekarnika na 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wypełnij je odsączonymi i pokrojonymi w plastry gruszkami. Posyp cynamonem i migdałami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Tarta czekoladowa
Składniki na ciasto:
- 250 g masła,
- 3 łyżki mleka
- 50 g cukru pudru,
- 150 g mąki
Nadzienie i polewę:
- 600 ml śmietanki
- 420 g czekolady
- 4 białka,
- 2 jajka, sól
Sposób przygotowania:
Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do niego sól, cukier i mleko. Na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na rozmiar formy o średnicy około 24 cm. Wyściełamy ciastem formę. Formujemy też krawędzie. Pieczemy spód w 170 stopniach około 12-15 minut, aż lekko się przyrumieni. W tym czasie w misce łamiemy 300 g czekolady i dodajemy 150 g masła. Podgrzewamy maksymalnie 500 ml śmietanki i dodajemy do czekolady z masłem. Szybko mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i razem z żółtkami wprowadzamy do czekoladowej masy. Kiedy wszystkie składniki się połączą - możemy masę czekoladową wylewać na spód. Wstawiamy tartę do piekarnika na 25 minut przy 180 stopniach i po upływie czasu odstawiamy na pół godziny do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W miseczce kruszymy 120 g czekolady i 10 g masła. Zalewamy 100 ml gorącej śmietanki i dobrze mieszamy do uzyskania błyszczącej masy. Zalewamy ochłodzone ciasto polewą czekoladową. Pozostawiamy do ostygnięcia na godzinę.
Tarta z karmelizowanym bananem i śmietankowym kremem
Składniki na ciasto:
- 100g twarogu
- 50g masła
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 banany
- 20 g masła,
- 2 łyżki cukru
- 400 ml jogurtu (bez dodatków)
- 2 jajka, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy twaróg z cukrem, solą i masłem. Dodajemy mąkę kukurydzianą i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy go do lodówki na 15 minut. Rozwałkowujemy pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej i ponownie schładzamy przez 15 minut w lodówce. W tym czasie kroimy obrane banany. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem. Smażymy na nim banany z obu stron (po około minucie). Karmel, który zostanie na patelni, zostawmy. Do przygotowania kremu najpierw mieszamy jogurt, jajka, mąkę kukurydzianą oraz karmel od bananów. Ciastem wykładamy formę do pieczenia i wykładamy na wierzch banany. Zalewamy wszystko kremem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 60 minut. Jeżeli krem szybko zacznie się rumienić, można zmniejszyć temperaturę. Po przygotowaniu odstawić tartę w lodówce na noc. Tartę możemy udekorować startą czekoladą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?