Polędwica w cieście zapiekana
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- 1 polędwiczka wieprzowa (350-450 g),
- kilka liści włoskiej kapusty,
- 1 duża cebula,
- 200 g pieczarek,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 żółtko,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Olej podgrzewamy na średnim ogniu. Polędwicę smażymy ze wszystkich stron. Solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Liście kapusty polewamy wrzątkiem. Następnie hartujemy zimną wodą, osączamy i zawijamy w ściereczkę. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i szklimy. Ostudzamy i mieszamy z jajkiem. Na rozmrożone ciasto wykładamy kapustę, cebulę z grzybami, a następnie mięso. Zawijamy. Roladę nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w gorącym piekarniku przez około 30 minut przy temperaturze 220 stopni. Przed pokrojeniem na porcje odstawiamy na 20 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?