Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwica w cieście zapiekana

Anastazja Bezduszna
Polędwica w cieście zapiekana
Polędwica w cieście zapiekana 123rf
Mamy dla was prosty przepis na wyśmienite danie, dobre na każde przyjęcie. Oto niezwykłe smaczna polędwica w cieście zapiekana.

Polędwica w cieście zapiekana

Składniki:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  • 1 polędwiczka wieprzowa (350-450 g),
  • kilka liści włoskiej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Olej podgrzewamy na średnim ogniu. Polędwicę smażymy ze wszystkich stron. Solimy i odstawiamy do wystygnięcia. Liście kapusty polewamy wrzątkiem. Następnie hartujemy zimną wodą, osączamy i zawijamy w ściereczkę. Cebulę i pieczarki drobno kroimy i szklimy. Ostudzamy i mieszamy z jajkiem. Na rozmrożone ciasto wykładamy kapustę, cebulę z grzybami, a następnie mięso. Zawijamy. Roladę nakłuwamy widelcem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w gorącym piekarniku przez około 30 minut przy temperaturze 220 stopni. Przed pokrojeniem na porcje odstawiamy na 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski