Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillować może każdy? [Przepisy]

AB
Noszenie ze sobą kartek z przepisami do ogrodu? Za żadne skarby. W trakcie przygotowań potraw grillowych chętniej eksperymentujemy i gotujemy „z fantazją”. Co prawda, co dziesiąty Wielkopolanin ściśle przestrzega instrukcji zawartych w przepisie. Warto próbować bawić się gotowaniem, puścić wodze fantazji, improwizować i zaskakiwać.

Na targach i w sklepach pojawiają się sezonowe produkty, które aż się proszą, by użyć ich podczas przygotowania posiłku. Może podczas eksperymentowania stworzysz swoje nowe danie, które zostanie w waszym jadłospisie już na zawsze. Warto takie kreatywne przepisy zapisywać, by móc następnie odtworzyć je na kolejnym grillu.

Poszukaj wśród znajomych

Nie wiesz, co zrobić na najbliższego grilla? Zapytaj znajomych. To jest czas, kiedy chętniej spotykamy się z osobami w zbliżonym do nas wieku - przyjaciółmi i rodziną. Warto podpatrzeć, co oni przyrządzają. Większość z nas chętnie dzieli się swoimi przepisami ze znajomymi i bliskimi. Polacy także chętnie sięgają po przepisy, które już ktoś wypróbował - po takie sięga blisko 70 procent z nas. Na szczęście w dobie internetu przekazywanie przepisów nie jest już problemem.

Czasem wystarczy jedno kliknięcie, na przykład na stronę PRZEPISY, by wybrać jeden z licznych przepisów na grilla i nie tylko. Można też wysłać swoje przepisy do nas, które później znajdą się w zakładce CZYTELNICY GOTUJĄ.

Warto z tej możliwości skorzystać już dziś, bo za najlepsze przepisy na ulubioną potrawę grillową autorzy dostaną... grill. Wystarczy wysłać przepis wraz z danymi kontaktowymi naadres: [email protected]. Na przepisy czekamy do 3 maja, godziny 18. Grillami ogrodowymi nagrodzimy 10 przepisów.

Zapytaj młodszych

Najlepsze przepisy zna babcia? Nie w tym przypadku. Grillowanie uważamy za tak nowatorskie zajęcie, że często po przepisy idziemy do… własnych dzieci. Młodsi, którzy na co dzień nie gotują, chętnie łapią się za ruszt. Zapytajcie, czy może im udało się stworzyć coś niekonwencjonalnego, a jeśli macie możliwość podejrzeć ich zbiory przepisów, tym łatwiej czerpać z nich inspirację.

Nie zapominaj o podaniu

Nawet jeśli grill to czasem jedzenie praktycznie polowe, to nie zapominajcie o estetycznym podaniu. Większość z nas szukając przepisów na tę okazję bierze pod uwagę, jak jedzenie będzie się prezentowało na talerzu. Może warto zrezygnować ze styropianowych talerzyków i zadbać, by jedzenie cieszyło nie tylko smakiem, ale i wyglądem?

Mięsna szpadka w trzech smakach

Składniki:

  • 100g filetu z indyka
  • 100g polędwiczki wieprzowej
  • 100g schabu bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • musztarda sarepska

Składniki-przyprawy:

  • do indyka: sól, kurkuma, miód, musztarda, imbir
  • do polędwiczki: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek
  • do schabu: sól, papryka słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki doszaszłyków i zgrillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu stron. Podawać z musztardą sarepską.

Skrzydełka z sosem czosnkowym

Składniki:

  • skrzydełka z kurczaka
  • mąka pszenna, mąka kukurydziana
  • papryka słodka
  • jajko
  • olej, sól i pieprz
  • sos czosnkowy

Sposób przygotowania:
Podzielić oczyszczone skrzydełka na dwie części. Oprószyć pieprzem, solą oraz papryką. Obtoczyć skrzydełka w jajku, a następnie w mieszaninie mąki pszennej i kukurydzianej. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem usmażyć na głębokim tłuszczu do zarumienienia. Polać sosem czosnkowym.

Grillowane pieczarki

Składniki:

  • 10 większych pieczarek
  • 70 g sera edamskiego
  • sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:
Środki pieczarek wypełnić startym na tarce serem żółtym i ułożyć na ruszcie lub posmarowanej olejem tacce aluminiowej. Grillować około 10 minut. Pod koniec grillowania przykryć pieczarki tacką, aby ser ładnie się zapiekł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski