Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Coś słodkiego i lekkiego do szybkiego przyrządzenia

Nadzieja Szukała
Błyskawiczny i smaczny deser
Błyskawiczny i smaczny deser 123 RF
Mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie ma czasu na długie przygotowania? To możemy zrobić raz dwa!

Czasami mamy apetyt na coś słodkiego, lecz czas nie pozwala nam na komponowanie skomplikowanego deseru. Nieraz zdarza się, że odwiedzą nas niespodziewani goście i chcemy czymś na szybko ich ugościć. To kilka pomysłów na szybki i smaczny poczęstunek.

Owocowe szaszłyki
Na pewno mamy w domu jakieś owoce, na przykład: banany, arbuz, kiwi, truskawki, winogrona itp. Do nich potrzebujemy już tylko długie „szaszłykowe” wykałaczki. Owoce myjemy dokładnie, banany i kiwi obieramy, z arbuza wyjmujemy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę, tak by jak najłatwiej było nadziać owoce na patyczki. Następnie nanizujemy owoce na przemian na patyczki. Możemy je podawać z rozpuszczoną gorzką, ciemną czekoladą.

**

Zawsze warto mieć kilka pomysłów na łatwe do przygotowania, błyskawiczne desery. Przydadzą się jak znalazł, w razie niespodziewanych gości nie stracimy głowy...

**

Truskawki w czekoladzie
Owoce – wybieramy te największe – myjemy i osuszamy. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Zanurzamy truskawki w czekoladzie, trzymając je za szypułki i odkładamy na małe papiloty lub do płaskiego naczynia. Możemy również udekorowane czekoladą owoce obtoczyć w płatkach migdałowych lub drobno posiekanych orzechach.

Mrożona kawa z puree malinowym
Kawę parzymy i schładzamy. Umyte i osuszone maliny rozdrabniamy za pomocą shakera lub blendera. Mieszamy je z odrobiną mleka (może być bez laktozy). Mus wykładamy na dno szklanki, zalewamy schłodzoną kawą, dodajemy spienione mleko i kostki lodu. Całość posypujemy płatkami migdałowymi albo wiórkami z gorzkiej czekolady.

Jogurt z musem truskawkowym
Wystarczy nam do tego: jogurt naturalny lub serek homogenizowany naturalny, truskawki, miód/ksylitol. Jogurt lub serek wykładamy do szklanki albo pucharka. Truskawki myjemy, obieramy i blendujemy wraz z miodem na gładki mus. Zalewamy nim jogurt (serek). Całość posypujemy według naszego upodobania płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi lub gorzką czekoladą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski