A może rybka? Sekret tkwi w dobrym doprawieniu, tak aby...

    A może rybka? Sekret tkwi w dobrym doprawieniu, tak aby podkreślić delikatny smak ryb

    Anastazja Bezduszna

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Pstrąg łososiowy na karczochach
    1/5
    przejdź do galerii

    Pstrąg łososiowy na karczochach ©indexfood.pl

    A może rybka? Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Po ryby powinno się sięgać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Smażone kuszą chrupiącą skórką, pieczone lub gotowane pozwalają ograniczyć liczbę kalorii w obiadowym menu. Jak jednak je przyrządzić, aby nie tylko wyśmienicie smakowały, lecz także pysznie pachniały? Najlepiej użyć odpowiednich przypraw. Poznaj kilka zasad.
    Po pierwsze - znaj umiar. Lepiej nie zagłuszać delikatny smak ryby i dodać mniejszą ilość przypraw i ziół. Jeżeli nie gotujemy zbyt często ryby - to wystarczy potraktować ją solą pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. To tylko podkreśli naturalny smak ryby, a nie zagłuszy go. Też trzeba uważać na ilość i czas solenia ryby. Koniecznie trzeba pamiętać, by odbywało się ono bezpośrednio przed smażeniem, pieczeniem czy gotowaniem rybiego mięsa, a nie znacznie wcześniej. Jeżeli zbyt wcześniej posolimy rybę, jej mięso straci dużo wody, dlatego stanie się twarde i „wiórowate”. Mało tego, niektóre ryby, jak na przykład pstrągi można solić dopiero na patelni albo już po podaniu - na talerzu.

    Natomiast sok z cytryny podkreśla walory smakowe ryby, zapobiega przesuszeniu i utracie delikatności. Co więcej, jeżeli dodać odrobinę soku z cytryny także do tłuszczu, na którym ryba będzie smażona, dostaniemy zwarte mięso ryby które dodatkowo łatwiej będzie przekładać na drugą stronę i sprawi, że się nie rozpadnie.

    Co do ziół - to w zależności od naszych upodobań jest lista przyjaznych dla ryb w kuchni.

    Znajdzie się tu na przykład gorczyca - która zaostrza smak delikatnych dań, czyli dobrze pasować będzie do ryb pieczonych czy gotowanych. Fenkuł przyda się przy przygotowaniu ryb wędzonych czy też tych tłustych. Doda do nich lekko anyżowy smak i zapach. Do Tłustych ryb pasuję też koperek.

    Rozmaryn pasuję do ryb śródziemnomorskich, ale można go też stosować do innych. Przy grillowaniu ryb suszony rozmaryn doda lekko musztardowy smak. Sprawdza się też w duszeniu i pieczeniu.

    Estragon uważany jest jako jeden z czterech najlepszych ziół kuchni francuskiej i jest doskonałym uzupełnieniem wszystkich rodzajów ryb. Najlepszy będzie jednak do ryb gotowanych. Estragon polepszy także smak każdej duszonej ryby słodkowodnej. Jeżeli chcemy mieć ostrzejszy i pikantniejszy sos do delikatnej ryby - dodajmy do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.


    Ryby to nie tylko karp na święta: Dania z rybami nie muszą być jednakowe. Rybę nie tylko się smaży, ale też zapieka się, robi się z niej kotlety, zupy, pasty na kanapki i nawet farsz do pierogów - wystarczy mieć trochę fantazji

    Pstrąg łososiowy na karczochach


    Składniki:
    • 2 filety z pstrąga (ok. 400 g)
    • pół słoika karczochów krojonych
    • 200 g makaronu rurki skręcone
    • 200 g pomidorów koktajlowych
    • 1/2 małej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • garść bazylii
    • oliwa z oliwek Extra Vergine
    • polewa na bazie octu balsamicznego z Modeny
    • 3 łyżki wina białego wytrawnego
    • sól i pieprz
    • pieprz czerwony w ziarnkach


    Sposób przygotowania:
    Pstrąga umyj. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na połowy. Rozgrzej patelnie i wlej na nią 1 łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż chwilę, do zeszklenia. Dodaj pomidorki i wino. Duś chwilkę, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wodę (2 litry), posól ją. Wrzuć makaron i gotuj go 12 minut. W międzyczasie posól rybę i przygotuj ją na parze. Gotuj ją w zależności od grubości ok 6-10 minut. Posiekaj bazylię. Odcedzony makaron przełóż na patelnię, dodaj bazylię, całość wymieszaj. Rybę posyp ziarenkami pieprzu czerwonego, podawaj z karczochami oraz makaronem. Całość skrop polewą na bazie octu balsamicznego z Modeny.

    Pasta rybna z makreli


    Składniki:
    • 1/2makreli wędzonej
    • 1jajko ugotowane na twardo
    • 1cebulka dymka
    • 1papryczka chili
    • 1łyżka majonezu i jogurtu naturalnego
    • 2ogórki kiszone
    • 2kromki chleba razowego


    Sposób przygotowania:
    Z makreli wyjąć ości i rozgnieść widelcem.
    Z papryczki wyjąć pestki (chyba, że ktoś lubi ostro, wtedy nie) i pokroić w półplasterki.
    Pokroić w kostkę dymkę z cebulką.
    W misce zmieszać wszystkie składniki wraz z ugotowanym na twardo jajkiem.
    Dodać majonez i jogurt do smaku.
    Podawać na kanapce z pieczywa razowego z ogórkami kiszonymi.

    Okoń morski z cytryną i pomidorami


    Składniki:
    • 2 puszki pomidorów krojonych
    • 4 okonie morskie
    • 2 cytryny
    • 1 szklanka białego wina
    • 2 ząbki czosnku
    • mąka
    • oliwa extra vergine
    • sól i pieprz


    Sposób przygotowania:
    Smarujemy oliwą spód żaroodpornego naczynia. Wlewamy krojone pomidory i wino oraz posiekany czosnek. Lekko obtaczamy okonie mąką i zanurzamy dokładnie w sosie pomidorowym.
    Na wierzchu ryb układamy plastry cytryny, doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Pieczemy pod przykryciem około 45 minut w temperaturze 170 stopni.

    Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami


    Składniki:
    • 2 świeże wypatroszone pstrągi
    • 150 g świeżego szpinaku
    • (lub 300 g mrożonego w liściach)
    • 3 ząbki czosnku
    • 6 suszonych pomidorów
    • 20 g pora
    • sól
    • czarny pieprz
    • olej ryżowy
    • sok z cytryny


    Sposób przygotowania:
    Pstrągi płuczemy i osuszamy. Następnie dodajemy pieprz. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki na godzinę. Na oleju ryżowym szklimy por z czosnkiem. Dodajemy umyty (lub rozmrożony i odciśnięty szpinak) i dusimy przez chwilę mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

    Wyjmujemy pstrągi z lodówki i solimy. Nakładamy farsz szpinakowy w kieszeń każdej ryby. Można również natrzeć ryby ulubionymi ziołami (pasuje do tego tymianek, rozmaryn) i posypać kolorowym pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na porządnie gorącej patelni grillowej około 8-10 minut z każdej strony.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo