Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na zupy kremowe. Rozgrzewające i pożywne

Anastazja Bezduszna
Przepisy na zupy kremowe
Przepisy na zupy kremowe AB
Gdy za oknem chłód powinniśmy zadbać o ciepłe ubranie a także o odpowiednie menu. Zupy są pysznym oraz pożywnym posiłkiem, który rozgrzeje nasz organizm. Przedstawiamy przepisy na zupy kremowe - z zielonych warzyw, grzybowa, serowa, porowa.

Zimą i wczesną wiosną powinniśmy pamiętać nie tylko o ciepłym szaliku, ale także o posiłkach, które rozgrzeją organizm po wędrówkach w chłodne dni. Komponując codzienny jadłospis warto sięgać po zupy, które pomogą nam rozgrzać się od wewnątrz.

Zupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach, z których ją przygotowujemy. Wśród wielu zalet tego dania wymienić należy zwłaszcza właściwości rozgrzewające. Nic więc dziwnego, że zupa to idealna potrawa na chłodniejsze dni.
Jak wynika z badania „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil” firmy Winiary, zimą Wielkopolanie wybierają głównie tradycyjne i dobrze znane smaki. Co trzeci z nas najchętniej przygotowuje rosół lub pomidorową.

Decydując się na ugotowanie zupy przede wszystkim oszczędzamy czas i pieniądze (to jedno z tańszych dań). Poprzez wybór określonych składników mamy też możliwość samodzielnego decydowania o jej smaku i gęstości.

Na przykład, z kalafiora, pora, selera, ziemniaków i cebuli można ugotować zupę z białych warzyw, a z kolei z brokułów, jarmużu, szpinaku czy zielonej kalarepy wyjdzie pyszna zupa z zielonych warzyw. Dodając do którejś z nich starty ser, podsmażone nasiona sezamu czy słonecznik lub grzanki, czy nawet boczek, zmieniamy radykalnie smak.

Pamiętajmy, że bardzo popularne zimą gęste zupy krem nie muszą być tuczące. Wszystko zależy od dodatków.

- Ciekawą alternatywą dla zagęstników takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyska idealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku - podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej. - Dodając serek topiony pamiętajmy, aby dokładnie rozpuścić go w wywarze. Smakowitym dodatkiem do takiej warzywnej zupy będą cieniutkie chipsy z buraka.
Możemy także dołożyć cienkie paseczki szynki parmeńskiej lub prażonego bekonu.

A oto przepisy na zupy kremowe:

Krem z pieczonych buraków

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego,
  • 4 buraki,
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • ser typu lazur,
  • ulubione zioła,
  • sól, pieprz,
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:
Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, aż do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy je do ciepłego bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Krem grzybowy z serka topionego

Składniki:

  • 400-500 g (5 opakowań) kremowego serka topionego,
  • 20 g suszonych podgrzybków,
  • cebula,
  • 4 świeże pieczarki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 300 ml śmietanki słodkiej 18%,
  • sól, pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:
Podgrzybki suszone gotujemy do miękkości w dwóch szklankach wody. Cebulę i pieczarki kroimy w cząstki i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Do garnka wkładamy serki topione, ugotowane grzyby z częścią wody (pozostałą odstawiamy, ale nie wylewamy) i pieczarki z cebulą. Całość zalewamy śmietanką i zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie miksujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli krem będzie za gęsty dodajmy wywar z grzybów lub samą zagotowaną wodę i jeszcze raz dobrze wszystko wymieszajmy.

Krem z zielonych warzyw

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 zielona kalarepa,
  • 1 zielony kalafior,
  • 1 brokuł,
  • 300 g ziemniaków,
  • 3 garści jarmużu,
  • 1 mała cebula,
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • sól, pieprz,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:
Warzywa oczyszczamy, ziemniaki i kalarepę obieramy. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, ziemniaki i kalarepę kroimy na kawałki, a cebulę w drobną kostkę. W garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy cebulę, ziemniaki, kalarepę i szczypiorek z dymką. Gotujemy około 5 minut, a następnie wyciągamy szczypiorek, a dodajemy różyczki kalafiora i jarmuż. Gotujemy bez przykrycia kolejne 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wsypujemy parmezan, gałkę muszkatołową, szczyptę pieprzu i szczyptę soli. Dodajemy miód. Całość miksujemy na gładki krem. Podajemy z tartym parmezanem.

Krem porowo-serowy z chipsami z buraków

Składniki:

  • 2 pory,
  • 1 średniej wielkości seler,
  • 2 pietruszki,
  • 300 g (3 opakowania) serka topionego,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • rosół lub woda,
  • 2 czerwone buraki

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podlewamy rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Solimy i gotujemy do miękkości. Dodajemy serek topiony, śmietankę i przyprawy. Gotujemy około 5 minut cały czas mieszając. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podajemy z chipsami z buraków.
Chipsy z buraków:
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Smażymy w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (około 3-4 minut). Odsączamy na ręczniku papierowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski