Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na udanego grilla [SPRAWDŹ]

RED
Sezon na grilla w pełni. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy. Sprawdźcie i przygotujcie sami. Smacznego!

Żeberka grillowane

Składniki:
1 kg żeberek,
500 ml piwa,
1 łyżeczka sosu piri-piri,
2 średnie cebule,
4 liście laurowe,
5 kulek ziela angielskiego,
kilka ziaren jałowca,
sól, pieprz do smaku.
Sos do smarowania:
pół szklanki marynaty od żeberek, 4 łyżki oleju, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu piri-piri, 1 łyżka miodu.
Wykonanie:
Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie. Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, podawać z sosem.

Szaszłyki z tofu

Składniki:
250 g dyni,
6 łyżek octu winnego mirin,
150 ml sosu sojowego,
2 łyżki sake,
2 łyżki cukru kryształu,
125 g tofu twardego,
250 g wątróbki drobiowej,
20 ml oleju.
Do smaku: imbir mielony, chili, pieprz cayenne, sól morska,
pieprz czarny mielony.
Wykonanie:
Obraną dynię kroimy w dość grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, tak aby pozostała chrupiąca. W drugim garnku mieszamy ocet winny, sos sojowy, sake oraz 2 łyżki cukru. Tak powstałą marynatę chwilę gotujemy, aby z sake odparował alkohol (wystarczy około 30 sekund). Podgrzaną marynatę przyprawiamy imbirem mielonym oraz chili. Tofu kroimy na jednakowej wielkości kostki, wątróbkę oczyszczamy i również dzielimy na równe kawałki. Na patyczki grillowe nadziewamy kolejno kawałki tofu, dyni oraz wątróbki. Czynność powtarzamy do zapełnienia patyczków. Gotowe szaszłyki smażymy na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia posypujemy je z każdej strony odrobiną soli, pieprzu czarnego mielonego oraz smarujemy marynatą.

Miniprzekąski wytrawne

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej,
125 g masła,
60 ml wody,
1 jajko.
Farsze:
200 g świeżego tuńczyka,
100 g wędzonego łososia,
3 plastry wędzonego boczku,
3 żółte minipapryki,
2 ząbki czosnku,
800 g pomidorów pelati,
kilka suszonych pomidorów,
kilka czarnych oliwek,
kilka kaparów,
50 g sera cheddar,
50 g sera parmezan,
oliwa z oliwek.
Do smaku: imbir mielony, oregano, pieprz cytrynowy, sól morska, pieprz czarny mielony.
Wykonanie:
Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy w lodówce przez 45 minut, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy koła. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto w temperaturze 180°C. Farsze: Tuńczyka posypujemy imbirem, pieprzem cytrynowym oraz solą, skrapiamy oliwą. Odstawiamy na chwilę, aby się zamarynował, kroimy w dość grube plastry i ponownie posypujemy imbirem oraz pieprzem cytrynowy. Chwilę grillujemy (ok. 2 minut) - tak, by wewnątrz pozostał różowy, a następnie kroimy w kostkę.
Wędzonego łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy go w kostkę. Boczek kroimy w cienkie paski i grillujemy. Następnie przekładamy do oddzielnej miski, a na tę samą tackę wrzucamy pokrojone w półplasterki papryki. Chwilę grillujemy i mieszamy z boczkiem. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy osączone pomidory. Przyprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz oregano i odparowujemy.
Pomidory suszone, oliwki oraz kapary drobno siekamy i łączymy z odparowanymi pomidorami. Tak przygotowany farsz wykładamy na upieczone kółka z ciasta.
Posypujemy startymi serami. Na pozostałe koła nakładamy najpierw odparowane pomidory, a następnie na jedną część paprykę z boczkiem, na drugą kostki tuńczyka, a na trzecią łososia.
Całość zapiekamy 1,5-2 minuty.

Talerz grillowanych warzyw z grillowaną piersią kurczaka (lub innym mięsem)

Składniki:
kilka liści sałaty (najlepiej mieszanka sałat),
średnia cukinia,
papryka czerwona,
papryka żółta,
papryka zielona,
pierś z kurczaka,
2 łyżeczki musztardy miodowej,
10 łyżek oliwy,
2 łyżki octu winnego,
curry, sól,
bagietka.
Wykonanie:
Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Wymieszać z 5 łyżkami oliwy i 2 łyżkami octu, posypać curry i pozostawić ok. godziny (oczywiście im dłużej, tym lepiej).
Papryki pokroić w większą kostkę. Cukinię pokroić w półksiężyce. Bagietkę pokroić na małe kromeczki.
Następnie grillować mięso, cukinię i paprykę oraz bagietkę.
Zrobić sos, mieszając musztardę z 5 łyżkami oliwy.
Umyć i podrzeć sałatę.
Układać na talerzu w kolejności: sałata, grillowane warzywa, mięso. Polać sosem musztardowym.
Podawać z bagietką.

Boczek marynowany

Składniki:
1 kg surowego boczku,
2 pomidory,
kiełki lucerny,
musztarda sarepska.

Marynata:
2 łyżki miodu naturalnego,
2 łyżki sosu sojowego.

Do smaku:
przyprawa do żeberek, kminek mielony, przyprawa curry, gałka muszkatołowa mielona, sól morska, pieprz czarny mielony.
Wykonanie:
Do garnka wlewamy miód i sos sojowy. Garnek stawiamy na ogień i mieszając, podgrzewamy do momentu, aż miód będzie rzadki.
Przyprawę do żeberek, kminek mielony, curry i gałkę muszkatołową wsypujemy do miski (proporcje przypraw zależą od naszych upodobań), dokładnie mieszamy i dodajemy do miodu z sosem sojowym.
Boczek kroimy na plastry i smarujemy przygotowaną marynatą, oprószamy solą oraz pieprzem.
Przykryte naczynie odstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny. Po 45-60 minutach odwracamy plastry boczku na drugą stronę i marynujemy przez resztę czasu. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Zamarynowane plastry boczku grillujemy przez 4-5 minuty z każdej strony. Następnie na tę samą tackę do grillowania kładziemy plastry pomidorów, przyprawiając je solą i pieprzem. Krótko grillujemy całość (pomidory powinny być letnie, a nie gorące).
Pomidory zdejmujemy z tacki, układamy na talerzu razem z boczkiem i dekorujemy kiełkami lucerny.
Podajemy z musztardą.

Cheeseburger z lazurem i grillowanymi boczniakami

Składniki:
600 g łopatki wołowej,
4 bułki,
4 kapelusze boczniaka,
80 g sera lazur,
80 g sera bursztyn,
kilka kropel sosu Worcestershire lub maggi,
2 łyżki dobrej musztardy,
2 łyżki majonezu,
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Łopatkę mielimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Całość krótko mieszamy i formujemy 4 równe kotlety. Smażymy na grillu. Środek kotleta powinien zostać lekko różowy. Opłukane i osuszone kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni przez kilka minut, aż będą złote (najpierw od strony skóry).
Bułki przekrawamy i opiekamy w piekarniku lub w tosterze.
Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy wewnętrzne strony bułek. Na dolną część bułki kładziemy zgrillowany kotlet, na niego kruszymy kawałek sera lazur, następnie układamy kapelusz boczniaka i kilka wiórków sera bursztyn.
Wszystko przykrywamy górną częścią podpieczonej bułki. Możemy też dodać plasterki pomidora i cebuli.

Przygotuj specjalne marynaty

Marynata do żeberek:
1 szklanka ostrej musztardy,
1 szklanka ostrego keczupu,
1 łyżeczka tabasco,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki brązowego cukru,
1 szklanka soku z cytryny.
Marynata czerwona:
4 łyżki ajwaru,
50 g suszonych pomidorów,
1 łyżka octu winnego,
4 łyżki białego wytrawnego wina,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka zielonego pieprzu,
4 łyżki oleju .
Marynata do schabu:
100 ml oleju,
2 łyżki musztardy,
3 ząbki czosnku,
1 ,5 łyżeczki białego pieprzu,
1 łyżeczka czarnego pieprzu,
2,5 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżka tymianku,
1 łyżka soli.

Wykonanie:
Składniki każdej z marynat łączymy ze sobą w misce. Zalewamy bądź obtaczamy wybrane mięso i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

ZiemiaKaliska.com.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski