Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pierniki, czyli historia pachnąca przyprawą korzenną

Anastazja Bezduszna
Pierniki różnią się między sobą kształtem, miękkością i dodatkami, zawsze jednak uwodzą korzennym zapachem, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę świąt Bożego Narodzenia.

Pierniki były w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast położonych na szlakach handlowych. Dziś zajmują wysokie miejsce na liście najpopularniejszych słodkości naszego kontynentu.

Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy - i nie tylko. Są oczywiście niezwykle popularne w Niemczech, które słyną z wielkiego upodobania do tych słodkich, zniewalających w smaku specjałów, jednak pierniki - w różnych postaciach - pojawiają się także na stołach innych mieszkańców Starego Kontynentu.

Francuzi zajadają się pikantnym chlebem miodowym, znanym jako pain d’épices, w Szwajcarii królują lukrowane pierniczki z Bazylei, w krajach Północy zaś - cieniutkie piernikowe ciasteczka w kształcie zwierząt i serduszek. Prawdopodobnie najlepiej rozpoznawalnymi piernikami XXI wieku, dzięki kulturze masowej, są brytyjskie ludki, zdobione różnymi polewami.

Najstarszy zachowany polski przepis na wypiek piernika pochodzi z 1725 roku i zanotowany został nie w książce kucharskiej, ale w poradniku medycznym. Początkowo bowiem ciasto to było nie tylko przysmakiem, ale i lekarstwem, które zalecano w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia.

Pierniki, dzięki swemu niepowtarzalnemu aromatowi, zyskały niezwykłą popularność i są bardzo chętnie wypiekane w wielu domach. Przepisów na pierniki jest bez liku, można więc tworzyć je na wiele sposobów, jednak pewien kanon smaków związanych z piernikami jest od wielu lat nierozłączny i chyba zawsze pozostanie niezmienny zarówno w domowych wypiekach, jak i w tych, gotowych, kupowanych. Czy istnieje jednak jakiś wzór i przepis na piernik idealny? Wszystko zależy od gustu - a te potrafią być bardzo zróżnicowane.

Niezależnie od przepisu, pierniki warto zrobić na spokojnie, tydzień lub nawet dwa przedświętami. Gotowe ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniczki to także superpomysł na pyszny jadalny prezent, wystarczy je chociażby podpisać.

Imbirowe pierniczki

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżeczki imbiru (suchego startego),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko i wszystkie przyprawy. Ubijamy do momentu aż cukier się nie rozpuści. Do przesianej mąki wlewamy uzyskaną masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i miękkie. Rozwałkowujemy ciasto do 3-4 mm grubości. Wycinamy dowolnej formy ciasteczka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim ciastka. Pieczemy przez 10-15 minut przy temperaturze 180 stopni.

Pierniczki świąteczne dla całej rodziny

Składniki:

  • 500-700 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 2 jaja,
  • 200 g margaryny,
  • pół szklanki miodu (najlepiej płynnego),
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy do pierników (lub własnej mieszanki przyrządzonej z mielonych goździków, cynamonu, ziela angielskiego, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej)

Sposób przygotowania:
Margarynę wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, aby zmiękła. Następnie mikserem ubić ją dokładnie z cukrem, dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową (po uprzednim wyszorowaniu i sparzeniu cytryny wrzątkiem). Później należy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, nagrzać piekarnik do 180 stopni, ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować placki o grubości 3 mm. Wycinać foremką ciastka w świątecznych kształtach i układać na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Ciastka wstawić do piekarnika na 15 minut, aż się zrumienią.

Pierniki czekoladowe

Składniki :

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • kostka masła,
  • po 3/4 szkl. cukru pudru i miodu,
  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki kakao,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 1 jajko,
  • płaską łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Podgrzewamy masło, miód i czekoladę do momentu aż się rozpuszczą. Przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cukier, przyprawy i sodę. Dokładnie mieszamy suche składniki. Dodajemy nieco ostudzone miód i masło. Mieszamy, aż składniki się połączą. Zagniatamy i wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 7-8 minut.

Glazura do pierników

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • białko z 2 jajek
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Jeżeli planujecie wieszać pierniczki na choince pamiętajcie o wycięciu w nich dziurek przed pieczeniem, żeby móc potem przewlec nitkę lub wstążkę. Idealna do tego celu będzie zwykła słomka. Pierniki przed dekorowaniem należy ostudzić i dekorować lukrem (ubijamy białka z sokiem z cytryny, a następnie wsypujemy stopniowo cukier ) w fantazyjne świąteczne wzory.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski