Dzień można zacząć też z grzybami. Na przykład pożywna jajecznica z kurkami da nam sił na cały dzień. Co potrzebujemy dla jej przygotowania? 2 jajka, 50 g boczku wędzonego, łyżkę drobno krojonej cebuli, pół pomidora, masło do smażenia, szczypiorek, sól i pieprz.
Najpierw boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię i zaczynamy na małym ogniu podsmażać. Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek siekamy drobno i rozdzielamy na dwie części. Jajka rozbijamy i wlewamy do naczynia - mieszamy je. Gdy boczek zacznie się już podpiekać, ale żeby był miękki, dodajemy cebulę, podpiekamy razem z boczkiem, a gdy cebula się już zarumieni, to wsypujemy pokrojone pomidory. Zalewamy jajkami i mieszamy.
Zupa krem z kurkami
Składniki:
- 400 gramów kurek,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- seler,
- por,
- ząbek czosnku,
- średniej wielkości cebula,
- 0,5 l bulionu drobiowego,
- 8 kromek z chleba kanapkowo--tostowego,
- sól, pieprz,
- masło,
- ulubione zioła,
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.
Sos kurkowy dobry do wszystkiego
Składniki:
- 250 g kurek,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- szklanka śmietany 30%,
- pieprz kolorowy do smaku,
- łyżka natki pietruszki posiekanej
- suszone warzywa
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Następnie należy zeszklić je na maśle. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy razem z cebulą 5 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez chwilę na małym ogniu. Doprawiamy suszonymi warzywami i pieprzem. Przed podaniem dodajemy natkę pietruszki. Dobrze smakują z makaronem i duszoną polędwiczką.
Tarta z grzybami
Składniki na ciasto:
- 50 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- sól.
Nadzienie:
- 500 g kurek,
- cebula - drobno posiekać,
- 2 jaja, szklanka śmietany 18%,
- 5 łyżek startego żółtego sera,
- 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, masło, jajko, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do zamrażarki na pół godz. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: cebulę smażymy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Gdy puszczą sok, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. Na końcu dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, rozwałkowujemy i przekładamy na formę do tarty. Należy nakłuć je widelcem w kilku miejscach i podpiec w 200 st. ok. 10 minut. Śmietanę dobrze mieszamy z jajkami, serem i solimy. Na podpieczony spód nakładamy nadzienie, zalewamy śmietaną z serem i jajkiem i pieczemy około 35 minut przy temperaturze 180 stopni.
Dietetycy radzą, by jeść grzyby nawet dwa razy w tygodniu. Dostarczają one dużo żelaza, fosforu, wapnia i wielu innych składników odżywczych
Risotto z kurkami na dwa sposoby
Składniki na risotto na patelni:
- 300 g ryżu arborio,
- 200 g kurek,
- 200 g groszku zielonego,
- 100 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 ml śmietany 30%,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 150 g masła,
- 50 ml oleju,
- 100 ml wina białego,
- sól i pieprz,
- nać pietruszki
Sposób przygotowania:
Na oleju i części masła podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po zeszkleniu dodajemy surowy ryż, który obsmażamy z cebulą, dodajemy starty czosnek i smażymy jeszcze chwilę, a następnie zalewamy białym winem. Po wchłonięciu przez ryż wina dolewamy porcjami bulion tak długo, aż ryż osiągnie oczekiwaną przez nas konsystencję. Cały czas mieszamy.
Na osobnej patelni podsmażamy kurki z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażone grzyby łączymy z ryżem, groszkiem, dodajemy resztę masła, śmietanę. Zagotowujemy i serwujemy w głębokim talerzu. Można też doprawić przed podaniem risotto serem typu gorgonzola czy Grana Padano.
Składniki na risotto z termomix’sem:
- 700 g gorącej wody,
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM5,
- 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki,
- 80 g cebuli,
- 35 g oliwy z oliwek,
- 250 g ryżu do risotto np. arborio,
- 150 g białego wytrwanego wina,
- 200-250 g kurek,
- świeżych oczyszczonych,
- 20 g masła
Sposób przygotowania:
Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, dodać bulion warzywny, dokładnie wymieszać, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 2 min/ 120°C/obr. 1. Dodać ryż, gotować 3 min/100°C/obr. 1. Dodać wino, wymieszać 5 s/obr. 2.Dodać bulion warzywny i kurki, gotować bez założonej miarki 22min/100°C. Dodać masło i 20 g rozdrobnionego parmezanu, całość dokładnie wymieszać kopystką. Gotowe risotto doprawić do smaku i podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane pozostałym parmezanem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?