Krem z dyni z serkiem topionym
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 3 opakowania serka topionego, (np. MSM Mońki)
- 250 ml wody,
- sól, płatki chilli,
- sos sojowy do smaku,
- garść pestek dyni
Sposób przygotowania zupy z dyni:
Dynię obieramy, wyciągamy gniazdo nasienne, kroimy w cząstki. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Natłuszczamy olejem i pieczemy w piekarniku przy 250 stopni C na złoty kolor. Przekładamy do garnka, dodajemy serek topiony, wodę i gotujemy przez 5 minut. Następnie miksujemy, doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i płatkami chili. Dekorujemy uprzednio uprażonymi pestkami dyni.
Zupa dyniowa z makaronem
Składniki:
- ok. 500 g makaronu cienkie nitki (np. Międzybrodzki),
- 1, 5 kg dyni, 2 średnie cebule,
- 1 łyżka kaparów z zalewy,
- szczypta płatków chilli,
- 3 łyżki oleju,
- 100 g słodkiej śmietany,
- woda, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy. Podajemy z makaronem.
Kuchnia dyniowa. Przepisy Samar Khanafer
Zupa z dyni z krewetkami
Składniki:
- 300 g dyni,
- 12 krewetek tygrysich,
- 100 g marchwi,
- 50 g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g masła,
- 50 ml oleju,
- 50 ml miodu,
- 100 ml wina białego,
- 4 gwiazdki anyżu,
- 1 laska cynamonu (może być mielony 10 g),
- 200 ml śmietany 30%,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- prażone pestki dyni,
- tymianek,
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i oleju do zeszklenia z cynamonem, anyżem i miodem, następnie podlewamy białym winem i bulionem, gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną. Rozgotowane warzywa rozdrabniamy mikserem, dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania. Przecieramy przez sito, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na patelni roztapiamy masło, na którym smażymy krewetki z odrobiną czosnku, solimy. Krewetki układamy na talerzu zalewamy gorącą zupą, dekorujemy tymiankiem, pestkami dyni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?