PRZEPIS: Zapiekany karp ze szpinakiem i serem żółtym pod beszamelem
Składniki:
- 1 kg karpia
- pół szklanki startego żółtego sera
- 300 g szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 1,5 łyżki przyprawy do ryb
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 3 łyżki masła
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 liście laurowe
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
TUTAJ znajdziesz więcej potraw wigilijnych
Przygotowanie:
Rybę oczyścić i opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Płaty pokroić na 4-6 kawałków, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Odstawić na 3 godziny. W tym czasie poddusić szpinak. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć kawałki ryby (po 3 minuty z każdej strony). Nasmarować żaroodporne naczynie masłem i ułożyć w nim rybę. W rondelku rozpuścić masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę. Po połączeniu składników zdjąć naczynie z ognia i dodać zimne mleko energicznie mieszając, aby powstała jednolita, gładka masa. Całość postawić znów na ogniu, dodać liść laurowy i gotować przez 5 minut mieszając. Doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Następnie na rybie ułożyć warstwami: szpinak, starty ser żółty i ponownie szpinak. Całość zalać przygotowanym sosem. Przykryć naczynie, wstawić na 20 minut do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C. Danie po upieczeniu podawać z dodatkami lub świeżym, białym pieczywem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?