Składniki
- 0,5 kg surowej białej kiełbasy,
- włoszczyzna,
- mały korzeń chrzanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 3 łyżki zmielonego lubczyku,
- kilka ziaren zmielonego kolorowego pieprzu,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki majeranku,
- 250-600 ml żurku zakwas żytni,
- 100 ml śmietany (opcjonalnie),
- ugotowane jajka.
Sposób przygotowania
Do większego garnka włożyć obrane i opłukane warzywa, cebulę, czosnek, przyprawy. Wlać 2,5 litra zimnej wody i zagotować. Wrzucić korzeń chrzanu. Gotować do miękkości warzyw. Dodać opłukaną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu około 25 minut. Przecedzić. Dodać zakwas z żuru. Dolewając, cały czas mieszać.
Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Ciągle mieszać! Można zaciągnąć śmietaną. Doprawić pieprzem i lubczykiem. Podawać z pokrojoną kiełbasą i ugotowanym jajkiem.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?