MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk

RED
Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk
Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk archiwum
Przepis na żurek od pań z sołectwa Osiek nad Notecią w gminie Wyrzysk.

Składniki na zakwas:

  • 7 łyżek mąki żytniej lub pszennej (typ ok. 1000)
  • 500 ml ciepłej przegotowanej wody
  • skórka z razowego chleba.

Sposób przygotowania
Do słoika wsypać 7 łyżek mąki, wlać 500 ml ciepłej przegotowanej wody, włożyć skórkę z chleba, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.

Żurek można podawać w gotowym chlebie ze sklepu (specjalnie do tego przeznaczonym) lub pieczonym w domu. Chleb studzimy, jeśli był domowego wypieku, następnie odcinamy piętkę, wyjmujemy miąższ, pozostawiając około 2 cm chleba przy skórce. Można częścią wyjętego miąższu wylepić od środka miejsca, które wydają się nam najcieńsze. Przed nalaniem żurku chleb podpiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180 stopniach C).

Zobacz, jak zrobić to danie:

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Osieka, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski