Składniki na zakwas:
- 7 łyżek mąki żytniej lub pszennej (typ ok. 1000)
- 500 ml ciepłej przegotowanej wody
- skórka z razowego chleba.
Sposób przygotowania
Do słoika wsypać 7 łyżek mąki, wlać 500 ml ciepłej przegotowanej wody, włożyć skórkę z chleba, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około 4-5 dni. W tym czasie kilka razy zamieszać. Domowy żurek powinien mieć kwaśny smak, ale nie może mieć posmaku pleśni.
Żurek można podawać w gotowym chlebie ze sklepu (specjalnie do tego przeznaczonym) lub pieczonym w domu. Chleb studzimy, jeśli był domowego wypieku, następnie odcinamy piętkę, wyjmujemy miąższ, pozostawiając około 2 cm chleba przy skórce. Można częścią wyjętego miąższu wylepić od środka miejsca, które wydają się nam najcieńsze. Przed nalaniem żurku chleb podpiec w piekarniku (ok. 20 minut w 180 stopniach C).
Zobacz, jak zrobić to danie:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Osieka, gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?