Składniki:
- 2 kilogramy dyni,
- 3 łyżki bazylii,
- 2 średnie cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 łyżeczki tymianku,
- 3 kostki rosołowe,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek siekamy.Pokrojoną dynię płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody.Do garnka z dynią dodajemy resztę produktów- cebulę, czosnek, bazylię, tymianek oraz kostkę rosołową.
Solą i pieprzem doprawiamy na końcu.Gotujemy pod przykryciem aż dynia zmięknie, wtedy blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z grzankami - najlepiej własnej roboty.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Grodziska Wielkopolskiego i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?