Składniki:
- 1,5 do 2 szkl. mąki żytniej razowej,
- 2 szkl. mleka,
- 1 szkl. wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- sól do smaku.
Farsz:
- 200 g szpinaku świeży bądź mrożony,
- 250 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pierś z kurczaka,
- sól pieprz.
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wodę, roztrzepane jajka i mąkę, sól do smaku oraz odrobinę oleju (1-2 łyżki). Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Smażymy cienkie naleśniki.
Farsz:
Szpinak przesmażyć na patelni z odrobiną oliwy, doprawiamy czosnkiem wyciśniętym z praski. Dodajemy rozdrobniony ser feta. Pierś z kurczaka doprawić solą pieprzem, można też przyprawą do kurczaka (według uznania). Grillujemy na patelni. Gotowe mięso kroimy na cienkie paseczki i nakładamy na farsz. Naleśniki zwijamy w rulon bądź trójkąty i podajemy.
Do picia uczennice ze szkoły w Sobótce proponują naturalne soki np.: sok z marchwi z jabłka, sok z jarmużu jabłek i natki pietruszki lub jabłka i buraków. - Są bogate w witaminy i dodają nam dużo energii - zachęcają.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrowa Wielkopolskiego i powiatu ostrowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?