Składniki:
Kruche ciasto:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
- Pasta pomidorowa:
- 1 opakowanie serka „Mój ulubiony”,
- słoik suszonych pomidorów w oliwie,
- pęczek bazylii,
- sól,
- pieprz.
Pasta jajeczna:
5 jajek ugotowanych na twardo,
- pęczek kopru,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa Magi,
- 3 łyżeczki majonezu.
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę przesiać, dodać pieprz i sól. Schłodzone masło kroimy na kawałki, kładziemy na przesianą mąkę. Składniki siekamy nożem aż do połączenia składników. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulkę, zawijamy we folię spożywczą i wkładamy na 30 min do lodówki.
Foremki smarujemy cienko roztopionym masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, delikatnie posypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką wykrawać kółka (średnica troszkę większa od foremek). Wykrojonym ciastem wylepić foremki. Piec około 15 min w temp. 200 st. C.
Pasta pomidorowa:
Twaróg pokruszyć. Pomidory pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Wszystko połączyć, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Schłodzić.
Pasta jajeczna:
Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper drobno posiekać. Do misy włożyć przygotowane składniki, wymieszać do połączenia masy. Doprawić szczyptą soli, pieprzu, odrobiną przyprawy Magi. Schłodzić.
Zobacz, jak zrobić to danie:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?