Składniki na pasztet:
- 1 duży kurczak,
- 1 kg podgardla,
- 2 kg łopatki,
- 1 kg wątróbki drobiowej,
- 20 dkg słoniny,
- 3 jajka,
- dwie czerstwe bułki,
- 4 cebule,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- ziarna pieprzu,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz,
- sól,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Podgardle, łopatkę i wątróbkę myjemy drób parzymy. Cebulę kroimy w kostkę, a słoninę w cienkie paski. Składniki wkładamu do garnka i zalać ok. 1 l wody. Solimy i dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarnkach oraz liść laurowy. Gotujemy ok. 2 godziny, aż zmięknie. Wyjmujemy i wkładamy wątróbkę.
Gotujemy ok. 20 minut. Wątróbkę i mięso mielimy. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy wszystkie składniki. Natłuszczamy formę i posypujemy bułką tartą. Na dnie układamy słoninę. Wykładamy masę i pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy ostudzony.
Składniki na sos żurawinowy:
- 400 g żurawiny suszone lub świeżej,
- cukier trzcinowy,
- miód,
- cynamon,
- czerwone wytrawne wino.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, doprawiamy cukrem, miodem i cynamonem. Wlewamy czerwone wytrawne wino. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos zaczyna gęstnieć. Wyciągamy część żurawiny z gotującego sosu, a resztę miksujemy na gładką masę. Pozostałe owoce żurawiny ponownie wkładamy do sosu i jeszcze
chwilę gotujemy.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?