Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na wielkanocny pasztet z sosem żurawinowym według KGW Dębogóra i Gieczynek

RED
Przepis na wielkanocny pasztet z sosem żurawinowym według KGW Dębogóra i Gieczynek
Przepis na wielkanocny pasztet z sosem żurawinowym według KGW Dębogóra i Gieczynek archiwum
Przed nami kolejna odsłona "Kulinarnych podróży po Wielkopolsce". Tym razem zawędrowaliśmy do jednego z najpiękniejszych zakątków Wielkopolski, do gminy Wieleń. Gdy chodzi o specjały kuchni regionalnej, to również jeden najsmaczniejszych zakątków Wielkopolski. Polecamy wielkanocny pasztet z sosem żurawinowym według przepisu KGW Dębogóra i Gieczynek.

Składniki na pasztet:

  • 1 duży kurczak,
  • 1 kg podgardla,
  • 2 kg łopatki,
  • 1 kg wątróbki drobiowej,
  • 20 dkg słoniny,
  • 3 jajka,
  • dwie czerstwe bułki,
  • 4 cebule,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • ziarna pieprzu,
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz,
  • sól,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Podgardle, łopatkę i wątróbkę myjemy drób parzymy. Cebulę kroimy w kostkę, a słoninę w cienkie paski. Składniki wkładamu do garnka i zalać ok. 1 l wody. Solimy i dodajemy ziele angielskie, pieprz w ziarnkach oraz liść laurowy. Gotujemy ok. 2 godziny, aż zmięknie. Wyjmujemy i wkładamy wątróbkę.

Gotujemy ok. 20 minut. Wątróbkę i mięso mielimy. Dodajemy jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy wszystkie składniki. Natłuszczamy formę i posypujemy bułką tartą. Na dnie układamy słoninę. Wykładamy masę i pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy ostudzony.

Składniki na sos żurawinowy:

  • 400 g żurawiny suszone lub świeżej,
  • cukier trzcinowy,
  • miód,
  • cynamon,
  • czerwone wytrawne wino.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, doprawiamy cukrem, miodem i cynamonem. Wlewamy czerwone wytrawne wino. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż sos zaczyna gęstnieć. Wyciągamy część żurawiny z gotującego sosu, a resztę miksujemy na gładką masę. Pozostałe owoce żurawiny ponownie wkładamy do sosu i jeszcze
chwilę gotujemy.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski