Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło (zimne) i na koniec jajka. Wszystko razem zagnieść (jeśli ciasto klei się do rąk, dodać trochę mąki). Gdy ciasto jest już zagniecione, elastyczne i nie klei się do rąk, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.
Gdy ciasto jest już schłodzone, wyjąć je na blat podsypany mąką i wałkować. Następne wyłożyć ciastem okrągłą formę (tortownicę). Ciasto na blaszce nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, aż ciasto nabierze złotego koloru, czyli około 30 minut.
Po schłodzeniu oblać mazurek rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Można również oblać dowolnym lukrem (np. 0.5 szklanki cukru pudru i 2 łyżki białka zmieszać do uzyskania szklistej konsystencji).
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Szamotuł i powiatu szamotulskiego szukaj zawsze na stronie www.szamotuly.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?