Składniki na masę makową:
- 6 jajek,
- 10 dag masła,
- 25dag maku,
- 25 dag cukru,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olejek migdałowy
Składniki na masę serową:
- 60 dag sera,
- 15 dag masła,
- 35 dag cukru pudru,
- 5 jaj,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
- 1/2 kostki margaryny (lub masła),
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Mak należy sparzyć i skręcić. Tłuszcz ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy dokładamy pozostałe składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz ubite wcześniej białka jaj). Przygotowanie masy serowej rozpoczynamy od ubicia białek. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku.
Łączymy z serem i resztą składników. Masę stopniowo uzupełniamy pianą z białek. Na blachę wykładamy połowę masy makowej, następnie masę serową i pozostałą część maku. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy polewą.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Grodziska Wielkopolskiego i powiatu grodziskiego szukaj zawsze na stronie www.grodzisk.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?