Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 jajka,
- 4 ogórki kiszone,
- 1/4 cebuli lub zamiennie por,
- 1 małe jabłko,
- 1 mała puszka zielonego groszku lub kukurydzy,
- ok. 1 szklanki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Nie obrane warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 40 minut). Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski. Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od chwili zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę i dodać do miski z jarzynami.
W drobną kostkę kroimy obrane ogórki, cebulę oraz jabłko, dodajemy do miski. Dodać dobrze odsączony i osuszony groszek. Całość doprawiamy solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Mieszamy z majonezem. Sałatkę przekładamy na półmisek, pokrywamy majonezem i dekorujemy według uznania.
Zobacz wideo:
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji ze Zbąszynia szukaj zawsze na stronie www.zbaszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?