Grillowane steki z pomidorów z sosem ziołowym
Składniki:
- 3 pomidory bawole serce
- 4 łyżki bułki tartej
- natka pietruszki
- listki bazylii
- cytryna
- oliwa z oliwek
- sos ziołowy (np. Winiary)
Sposób przygotowania steków z pomidorów:
Pomidory kroimy na grube plastry o około 1-1,5 cm grubości. Smarujemy oliwą i grillujemy kilka minut z obu stron. Na patelni, na oliwie podsmażamy bułkę tartą. Siekamy natkę pietruszki i bazylię. Ścieramy skórkę z cytryny. Mieszamy podsmażoną bułkę z ziołami i skórką z cytryny. Skrapiamy sokiem z cytryny. Taką kruszonką posypujemy grillowane pomidory. Serwujemy z sosem ziołowym i grzankami.
Zobacz też: Adżika z pomidorami
Sałatka z pomidorów malinowych
Składniki:
- 500 g pomidorów malinowych
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 100 g cebuli szalotki
- 100 g kiełków rzodkiewki
- 300 g sałaty rzymskiej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sprawdź też:
Sposób przygotowania sałatki z pomidorów malinowych:
Pomidory malinowe sparzyć i obrać ze skóry, następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę szalotkę i posypać solą i pieprzem tak, aby pomidor i cebula puściły sok. Następnie dodać kwaśną śmietanę i wymieszać. Na końcu dodać porwaną sałatę rzymską oraz kiełki rzodkiewki.
Przepis poleca Tomasz Olewski, szef kuchni Concordia Taste
Zobacz też: Zupa z pomidorami i brokułami. Idealna na wiosnę
Przepis na pomidory faszerowane serkiem wiejskim
Składniki:
- 5 średnich dojrzałych pomidorów
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 300 g serka wiejskiego (np. OSM Piątnica)
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania pomidorów faszerowanych serkiem:
Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze i wydrążamy miąższ. Do serka wiejskiego dodajemy posiekaną bazylię, rozdrobniony czosnek, odsączoną z płynu kukurydzę oraz przyprawy do smaku. Całość mieszamy. Dno pomidorów wypełniamy warstwowo: wcześniej przygotowanym serkiem (1 łyżka), posiekanym miąższem pomidorów (bez nadmiaru wody) i ponownie serkiem. Tak przygotowane przykrywamy kapeluszami.
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Sprawdź też:
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?