Ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki rozpuszczonego miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 20 dag margaryny,
- 2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Z podanych składników należy wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną upiec (około 15-20’), na drugą wyłożyć masę orzechową.Masa orzechowa:
- 0,5 kostki masła,
- 1 szklanka cukru,
- 2-3 łyżki rozpuszczonego miodu,
- 3 szklanki pokrojonych orzechów,
Wymienione produkty trzeba zagotować, ciągle je mieszając. Ciepłe wykładamy na drugą część ciasta i pieczemy przez około 15-20’ w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1,5 łyżki mąki,
Wszystko należy zagotować, ciągle mieszając i miksując. Trzeba zachować uwagę, bo łatwo się przypala. Kostkę masła rozcieramy na pulchną masę i dodajemy ostudzony budyń. Upieczone dwie części ciasta przekładamy masą budyniową. Ciasto dekorujemy według własnego uznania.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Kwilenia i gminy Chocz szukaj zawsze na stronie www.pleszew.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?