Składniki:
Farsz:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę,
- 1 kg sera białego półtłustego,
- sól,
- pieprz,
- Vegeta do smaku,
- 3 cebule.
Ciasto:
- 1 kg mąki,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki oleju,
- 3 garście ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę.
Wykonanie:
Farsz:
3 cebule pokroić w kostkę, sparzyć gorącą wodą i usmażyć na oleju. Wszystko wystudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz.
Pierogi:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto musi się dać ładnie wałkować.
Dzielimy je na części i każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą ok. 3-5 minut. Podajemy ze skwarkami.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Turku i powiatu tureckiegoszukaj zawsze na stronie www.turek.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?