Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pierogi ruskie od pań ze Stowarzyszenia Nasza Obrębizna

RED
Przepis na pierogi ruskie od pań ze Stowarzyszenia Nasza Obrębizna
Przepis na pierogi ruskie od pań ze Stowarzyszenia Nasza Obrębizna archiwum
Pierogi ruskie to jedna z najsłynniejszych potraw pojawiających się na naszych stołach. Choć jej przygotowanie nie wydaje się szczególnie skomplikowane, to jednak każda gospodyni przyrządza je na swój własny, niepowtarzalny sposób. Oto przepis, którym podzieliły się panie z Obrębizny w gminie Turek:

Składniki:

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę,
  • 1 kg sera białego półtłustego,
  • sól,
  • pieprz,
  • Vegeta do smaku,
  • 3 cebule.

Ciasto:

  • 1 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 garście ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę.

Wykonanie:

Farsz:
3 cebule pokroić w kostkę, sparzyć gorącą wodą i usmażyć na oleju. Wszystko wystudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz.

Pierogi:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Ciasto musi się dać ładnie wałkować.

Dzielimy je na części i każdą z nich wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w gorącej wodzie z solą i oliwą ok. 3-5 minut. Podajemy ze skwarkami.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Turku i powiatu tureckiegoszukaj zawsze na stronie www.turek.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski