Składniki na blat miodowy:
- 250 dkg mąki pszennej,
- 15 dkg margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- łyżeczka płaska sody,
- płaska łyżka miodu,
- jedno jajko.
Sposób przygotowania
Margarynę z miodem podgrzewamy i z resztą składników łączymy w misce. Zagniatamy ciasto i wyklejamy spód tortownicy o średnicy 28 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
Składniki na masę serowo-orzechową:
- 1,5 l mleka, 3 szklanki kwaśnej śmietany,
- 8 jaj,
- 1 paczka cukru waniliowego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 30-40 dkg orzechów włoskich,
- kostka masła.
Sposób przygotowania
Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowane jajka z kwaśną śmietaną. Ogrzewamy na małym ogniu do momentu oddzielenia się serwatki od serka. Wylewamy na sitko z wyłożonym płótnem, mieszając od czasu do czasu czekamy, aż ostygnie ser. Miksujemy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zmniejszamy obroty miksera i porcjami dodajemy ser.
Na koniec do masy serowej wsypujemy pokrojone lub grubo zmielone orzechy. Masę orzechową wykładamy na blat miodowy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Składniki na górę ciasta:
- 1 puszka brzoskwiń,
- 2 pomarańczowe galaretki.
Sposób przygotowania
Na wierzchu masy orzechowej układamy według uznania brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i po przestudzeniu zalewamy brzoskwinie. Całość schładzamy w lodówce.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?