Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na paschę orzechową z brzoskwiniami według przepisu KGW Czajcze

RED
Przepis na paschę orzechową z brzoskwiniami według przepisu KGW Tłukomy
Przepis na paschę orzechową z brzoskwiniami według przepisu KGW Tłukomy archiwum
Podróże nie tylko kształcą, ale również smakują. Dziś zabieramy was w najsmaczniejszą podróż po Wielkopolsce, w której przewodnikami będą panie z kół gospodyń wiejskich. "Kulinarne podróże po Wielkopolsce" to już kolejna przygoda z kuchnią z naszego regionu, tym razem związana z Wielkanocą. Zapraszamy do kuchni Ziemi Wysockiej, która nie bez powodu ma wielu smakoszy. Polecamy paschę orzechową z brzoskwiniami według przepisu KGW Czajcze.

Składniki na blat miodowy:

  • 250 dkg mąki pszennej,
  • 15 dkg margaryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • łyżeczka płaska sody,
  • płaska łyżka miodu,
  • jedno jajko.

Sposób przygotowania
Margarynę z miodem podgrzewamy i z resztą składników łączymy w misce. Zagniatamy ciasto i wyklejamy spód tortownicy o średnicy 28 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.

Składniki na masę serowo-orzechową:

  • 1,5 l mleka, 3 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 8 jaj,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 30-40 dkg orzechów włoskich,
  • kostka masła.

Sposób przygotowania
Do gotującego się mleka wlewamy zmiksowane jajka z kwaśną śmietaną. Ogrzewamy na małym ogniu do momentu oddzielenia się serwatki od serka. Wylewamy na sitko z wyłożonym płótnem, mieszając od czasu do czasu czekamy, aż ostygnie ser. Miksujemy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, zmniejszamy obroty miksera i porcjami dodajemy ser.

Na koniec do masy serowej wsypujemy pokrojone lub grubo zmielone orzechy. Masę orzechową wykładamy na blat miodowy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Składniki na górę ciasta:

  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 2 pomarańczowe galaretki.

Sposób przygotowania
Na wierzchu masy orzechowej układamy według uznania brzoskwinie. Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i po przestudzeniu zalewamy brzoskwinie. Całość schładzamy w lodówce.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Piły i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski