Składniki:
- 50 dag sera twarogowego
- 4 żółtka
- 3/4 szkl. cukru
- 15 dag masła
- 1/2 szkl. słodkiej śmietany
- cukier waniliowy
- bakalie i pomarańcze do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem i zaparzyć je gorącą śmietanką, wstawić do innego naczynia z gorącą wodą, ubijać, aż masa zgęstnieje i straci zapach surowych jaj. Oddzielnie utrzeć masło na pianę. Następnie dodawać do masła po łyżce zmielonego sera, przestudzonej masy jajecznej z cukrem waniliowym i dalej ucierać, na końcu wsypać bakalie.
Plastikowe sito wyłożyć gazą, przełożyć masę, zwinąć brzegi i obciążyć talerzykiem. Odstawić do przestudzenia. Przed podaniem wyłożyć paschę na talerz. Przybrać ćwiartkami pomarańczy, granatem lub kolorową galaretką pokrojoną w kostkę.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z gminy Wyrzysk i powiatu pilskiego szukaj zawsze na stronie www.pila.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?