Cytrynówka:
Składniki:
- 2 duże cytryny z grubą skórką,
- 20 dag cukru,
- 500 mililitrów czystej wódki
Sposób przygotowania: Cytryny wyszorować i sparzyć, delikatnie otrzeć skórkę. Wymieszać ją z cukrem. Zalać wódką w garnku, szczelnie zamknąć i podgrzewać, aż cukier się rozpuści (około 1 godziny). Odstawić na 3 godziny. Przecedzić i następnego dnia jest już gotowa do spożycia.
Miętówka szybka
Składniki:
- 500 mililitrów spirytusu,
- 500 mililitrów niegazowanej wody mineralnej,
- 5 gałązek świeżej mięty,
- skórka z jednej cytryny,
- 2-3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Do słoja nałożyć wszystko razem, szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na tydzień, codziennie potrząsając energicznie. Potem przecedzić, przelać do butelek i odstawić na dwa miesiące.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Ostrzeszowa i powiatu ostrzeszowskiego szukaj zawsze na stronie www.ostrzeszow.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?