Składniki
Ciasto:
- 600 g mąki,
- 400 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
- 0,5 kg krówek lub 1 puszka masy krówkowej
- bakalie.
Sposób przygotowania
Ciasto:
Mąkę, masło, cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia zagniatamy, wlewamy w formę i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 190°C.
Masa:
Krówki lub masę krówkową roztapiamy i po upieczeniu ciasta, wylewamy na nie. Z bakalii układamy dekorację na cieście. Mazurek najlepiej smakuje podawany na zimno.
Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj
Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?