MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na mazurek od KGW w Starej Obrze w gminie Koźmin Wlkp.

RED
Przepis na mazurek od KGW w Starej Obrze w gminie Koźmin Wlkp.
Przepis na mazurek od KGW w Starej Obrze w gminie Koźmin Wlkp. archiwum
Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Obrze działa od lat 50. XX w. i zrzesza obecnie 23 osoby.

Składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki,
  • 400 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 4 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:

  • 0,5 kg krówek lub 1 puszka masy krówkowej
  • bakalie.

Sposób przygotowania

Ciasto:
Mąkę, masło, cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia zagniatamy, wlewamy w formę i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze ok. 190°C.

Masa:
Krówki lub masę krówkową roztapiamy i po upieczeniu ciasta, wylewamy na nie. Z bakalii układamy dekorację na cieście. Mazurek najlepiej smakuje podawany na zimno.

Szukasz innych przepisów? Zajrzyj tutaj

Aktualnych informacji z Krotoszyna i okolic szukaj zawsze na stronie www.krotoszyn.naszemiasto.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski